Cijena ispuštanja tone ugljičnog dioksida u EU-u prvi put prekoračila 100 eura

21.02.2023.

17:38

Autor: Hina/HRT/V.G.

Cijena ispuštanja tone CO2 u EU prekoračila 100 eura

Cijena ispuštanja tone CO2 u EU prekoračila 100 eura

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijena dozvole za ispuštanje tone ugljičnog dioksida u Europskoj uniji prvi je put premašila 100 eura odražavajući pojačanu potražnju energetskog sektora koji više struje proizvodi u termoelektranama na ugljen.

Cijena ispuštanja tone ugljičnog dioksida u referentnom ugovoru EU Allowance (EUA) dosegnula je u utorak najvišu razinu otkada je u Uniji uspostavljeno tržište dozvola, od 100,70 eura. Naknadno se spustila na 100,21 euro.

Sustav trgovine dozvolama u EU-u (ETS) prisiljava industrijske i elektroprivredne tvrtke i zrakoplovne kompanije da plaćaju za svaku tonu emitiranog ugljičnog dioksida kako bi smanjilo ispuštanje štetnih plinova i ispunili ciljevi zaštite klime.

Što više kompanije moraju plaćati za ispuštanje tone CO2, to su jače motivirane ulagati u tehnologije s niskim udjelom ugljika i prijelaz na goriva manje štetna po okoliš.

Zemlje EU-a i Europski parlament prihvatili su potkraj prošle godine prijedlog izmjena tržišta ugljika u EU-u, što je također podiglo cijene dozvola. Dodatni je poticaj i približavanje travanjskog roka za prijavu dozvola za emisiju u prošloj godini.

U proteklim danima potražnju su potaknule i prognoze o zahlađenju i slabijem vjetru, tumače trgovci, upozoravajući i na pojačanu špekulativnu kupnju.

U 2022. dozvole su poskupjele zbog pojačane potražnje energetskog sektora koji je nakon smanjene opskrbe ruskim plinom proizvodio sedam posto više struje u termoelektranama na ugljen, fosilno gorivo s najvećom emisijom CO2.

Mnogi strahuju da Europa, zbog povratka ugljenu, neće ispuniti klimatske ciljeve, ali europski dužnosnici poručuju da je ugljen samo privremeno rješenje tvrdeći da će visoka cijena fosilnih goriva, ugljena i plina, u konačnici ubrzati prelazak na obnovljivu energiju.

Poskupljenje emisije ugljičnog dioksida ipak je izazvalo političku napetost u EU-u, a probijanje plafona od 100 eura po toni vjerojatno će ponovno raspiriti raspravu o cijenama, smatra Reuters.

Poljska proizvodi većinu struje iz ugljena, a za visoke cijene dozvola za ispuštanje CO2 okrivljuje špekulante i traži intervenciju EU-a kako bi se obuzdalo poskupljenje.

I španjolski premijer Pedro Sanchez zatražio je prošle godine da se ograniči cijena ispuštanja ugljičnog dioksida, obrazloživši zahtjev suzbijanjem inflacije, podsjeća Reuters.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!