15:19 / 02.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Cijepljenje bi u Njemačkoj moglo trajati dulje od godinu dana

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Njemačka užurbano priprema centre za cijepljenje kako bi mogla početi s njim čim cjepivo bude odobreno u Europi.
Stručnjaci državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch upozorili su na pretjeranu euforiju oko brzine cijepljenja protiv koronavirusa u Njemačkoj.

- Trebat će nam vremena za točniju analizu studija o puštanju cjepiva u promet i tek nakon toga ćemo dati svoje mišljenje jer nam je u interesu precizna provjera. Nakon toga može slijediti isporuka cjepiva, rekao je za dnevnik Rheinische Post od četvrtka Thomas Mertens, predsjednik Stalnog povjerenstva za cijepljenje pri Institutu Robert Koch (Stiko).

Upozorio je na to da ni odgovarajuća ustanova u SAD-u još nije dala dozvolu za isporuku iako je mnogo prije počela s provjerom.

Predsjednik povjerenstva koje u Njemačkoj daje preporuku za vrste cjepiva naglasio je da će cijepljenje građana u toj zemlji potrajati cijelu sljedeću godinu.

- Cijepljenje ne možemo obaviti u godinu dana: ako dnevno, pet ili šest dana u tjednu cijepimo od 150 do 200 tisuća građana, naravno uz uvjet da nam na raspolaganju stoje cjepiva, dolazimo do zaključka da nam je za 15 milijuna građana potrebno 100 dana, rekao je Mertens.

Posljednja ispitivanja pokazuju da je malo više od 50% od 83 milijuna građana Njemačke spremno cijepiti se protiv koronavirusa.

Njemačka užurbano priprema centre za cijepljenje kako bi mogla početi s njim čim cjepivo bude odobreno u Europi.
 
Moderna i Pfizer-BioNTech u tijesnoj su utrci oko cjepiva za COVID-19 nakon što su obje tvrtke ovaj tjedan zatražile hitno odobrenje od EU-a, iako još nije sigurno hoće li cijepljenje početi u ovoj godini.

Britanija je dala odobrenje za cjepivo Pfizera i BioNTecha te je, prije SAD-a i EU-a, postala prva zemlja koja je formalno odobrila cjepivo navodeći da će idućeg tjedna početi cijepiti najranjivije skupine stanovništva.
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da između 60% i 70% stanovništva treba postati imuno na COVID-19, ili cijepljenjem ili zarazivši se, kako bi vlada ukinula mjere poput one o zabrani privatnih okupljanja.

Već je prije priopćeno da cijepljenje u Njemačkoj neće biti obvezno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!