12:56 / 22.04.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Cijepljenje u Mađarskoj napreduje

Ilustracija - postupno otvaranje u Mađarskoj

Ilustracija - postupno otvaranje u Mađarskoj

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Mađarska bi u subotu, zahvaljujući ubrzanom cijepljenju te u cilju daljnjeg pokretanja ekonomije, trebala otvoriti terase restorana i skratiti policijski sat, kazao je  Gergely Gulyas, šef ureda premijera Viktora Orbana.

Gergely Gulyas izjavio je da bi do petka moglo biti cijepljeno 3,5 milijuna Mađara  te da bi do početka sljedećeg tjedna taj broj mogao narasti na četiri milijuna, ili oko 40 posto od 10 milijuna stanovnika.

Po njegovim riječima, to bi moglo omogućiti dodatno ublažavanje mjera protiv pandemije izazvane koronavirusom, o čemu će javnost uskoro obavijestiti premijer Viktor Orban.


Mađarska je među vodećima u cijepljenju u Europskoj uniji, no i Mađarsku je, kao i cijelu srednju Europu, treći val pandemije vrlo teško pogodio, sa stopom smrtnosti među najvećom u Europi.


Bolnice su još uvijek pune, no vrhunac trećeg vala je dosegnuo svoj maksimum i broj oboljelih pada.


Gulyas je kazao da će Mađarska sljedeći tjedan primiti dodatnih milijun doza cjepiva kineskog Sinopharma te također nove pošiljke Sputnjika V i Pfizera.

Mađarska je počela s ponovnim otvaranjem ekonomije početkom travnja, kada su otvorene trgovine, a restorani su mogli raditi hranu samo za van ili s dostavom.

Hoteli i dalje rade samo za poslovne goste, a nastava u školama se odvija na daljinu.


U zemlji je do sada zabilježeno 760.967 slučajeva zaraze i 26.000 umrlih.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!