18:24 / 09.01.2021.

Autor: Jasna Paro/Agenda:Svijet/HRT/V.G.

Cijepljenje u Uniji napreduje presporo

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Zbog sporog cijepljenja s jedne strane i straha od nedostatka cjepiva, predsjednik Vijeća Charles Michel sazvao je izvanredni video sastanak šefova vlada već krajem ovog mjeseca.
Dolazak cjepiva bit će nova stranica u zaustavljanju pandemija covida, rečeno je u Europskoj komisiji krajem godine. Samo par dana kasnije i s cjepivom na stolu, ta se nova stranica pokazala punom optužbi, kritika i sumnji.

➡️ Pfizerovo cjepivo učinkovito i protiv mutiranog virusa

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Prof. Le Duc: Cjepiva su štit i protiv novih mutacija virusa
  

Prvi se oglasio češki premijer.

- Trebamo više cjepiva. Europa malo zaostaje ako je usporedimo s Izraelom, SAD-om i Velikom Britanijom, rekao je Andrej Babiš, češki premijer.

Kritičari su brzo optužili Komisiju da nije osigurala dovoljnu količinu cjepiva i da zbog toga Europa zaostaje za Amerikom, Britanijom, čak i Indijom.

- Kad smo pregovarali sa šest tvrtki i još nekim drugim tvrtkama, nije postojala nikakva sigurnost da će ijedno od tih cjepiva Europska agencija za lijekove ocijeniti sigurnim i učinkovitim. Dakle, djelovali smo u potpunoj neizvjesnosti, rekao je Stefan de Keersmaecker, glasnogovornik EK-a za zdravstvo.

U lipnju su svi šefovi vlada prihvatili strategiju da se pregovara s više tvrtki i osigura više cjepiva različitih tehnologija nadajući se da će barem neka od tih dobiti zeleno svjetlo.

- Nismo zaigrali samo na jednu kartu,nego smo povećali svoje šanse, rekao je Stefan de Keersmaecker, glasnogovornik  EK-a za zdravstvo.

Nitko tada nije znao koje će od tih cjepiva biti uspješno, još manje koje će biti prvo. Rezultat tog pristupa bila je rezervacija dvije milijarde  doza različitih vrsta cjepiva, od kojih su neka još u fazi testiranja.

- Svi govore kao da smo završili s kampanjom, a mi smo na samom početku. Podsjećam vas da smo najesen rekli kako će početne količine cjepiva stići do kraja godine i da će se progresivno povećavati te da veće količine  očekujemo oko travnja. Zapravo iznenađuje što se sada svi čude  kako to da nemamo sve cjepivo na tržištu, rekao je Eric Mamer, glasnogovornik Europske komisije.

Nepovjerenje i uznemirenje izazvala je informacija da je Njemačka pregovarala o 30 milijuna BioNTechova cjepiva samo za svoje potrebe mimo EU. Komisija to nije potvrdila ni negirala, općenito se ogradila pozivajući se na pravni okvir.

- Dogovorili smo se, pravno obvezujuće da neće biti paralelnih pregovora, paralelnih ugovora, rekla je Ursula Von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

I za svih 27 članica Komisija će osigurati dodatnih 300 milijuna doza BioNTechova cjepiva nakon što njihova nova tvornica u Njemačkoj počne s proizvodnjom u veljači. Ali europski je problem negdje drugdje.

- Istina je da trenutačno nedostaje cjepiva u cijelom svijetu. Zato moramo odrediti prioritete. O tome raspravljamo tjednima, i javno i privatno, vjerojatno i u svim obiteljima. Raspravljamo i u Bundestagu. Molimo građane da se strpe i pridržavaju higijenskih mjera,  rekao je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

Cijepljenje napreduje sporo. Neki kalkuliraju, neki su loše organizirani. Francuska je dobila milijun doza i cijepila je tek nešto više od 7000 građana. Hrvatska s oko 20.000 cijepljenih u skupini je dobro pripremljenih.

Svjetska zdravstvena organizacija požuruje države da zbog novog soja koronavirusa koji je još više zarazan ubrzaju masovno cijepljenje i pod cijenu da se privremeno administrira samo po jedna doza cjepiva.

- Primili smo na znanje preporuku da vrijeme između prve i druge doze cjepiva bude fleksibilnije nego što je to proizvođač prvotno preporučio , rekao je Hans Kluge, direktor WHO za Europu.

Zbog sporog cijepljenja s jedne strane i straha od nedostatka cjepiva, predsjednik Vijeća Charles Michel sazvao je izvanredni video sastanak šefova vlada već krajem ovog mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!