15:25 / 14.02.2021.

Autor: Marko Stričević/Agenda/HRT

Cinična suradnja i ideološko šamaranje s Rusijom

Borrel i Lavrov na sastanku

Borrel i Lavrov na sastanku

Foto: Rusko ministarstvo vanjskih poslova / REUERS

Prošlotjedni posjet Moskvi visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Josepha Borrella ocijenjen je potpunim promašajem. Kritike su išle toliko daleko da je zatražena njegova ostavka. Jesu li zbog represije Kremlja nad čelnikom ruske oporbe Aleksejem Navaljnim, ali i tisućama anonimnih građana Rusije, Europska unija i SAD spremni za novu rundu sankcija protiv Vladimira Putina i njegovih suradnika istražila je ekipa emisije Agenda.

Fijasko Borrella u Moskvi, piše madridski El Pais. Visoki povjerenik Europske unije izgledao je kao loše pripremljeni školarac stjeran u kut, grmi komentar u Deutsche Welleu. U srazu s ruskim šefom diplomacije pretrpio je poniženje, konstatira pariški Le Figaro. Josep Borrell doputovao je u Moskvu i pokušao prozvati rusku vladu zbog represije nad Aleksejom Navaljnim i uhićenim prosvjednicima, te zatražiti njihovo puštanje na slobodu.

Lavrov ispreskakao Borrela

Kanonada koja je uslijedila bila je, za razliku od Borrella, dobro pripremljena. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je gostu poručio da rusku vladu mišljenje Unije o prosvjedima na teritoriju Ruske Federacije uopće ne zanima. Zatim je uz pomoć novinara ruskog državno-propagandnog medija ispreskakao zbunjenog gosta pitanjima o odnosima Kube i SAD-a te površnim usporedbama nasilja i nad ruskim prosvjednicima sa suđenjem katalonskim separatistima.

Grogirani Borrell propustio je primijetiti da je to zato što je Rusija Ukrajini otela međunarodno priznati teritorij, koji joj je i sama priznavala, te da i dalje ima ključnu ulogu u ratu na istoku te zemlje. Dok se europski povjerenik meškoljio objašnjavajući da u zemlji vladavine prava ulični prosvjednik može i tužiti policiju koja je postupila protivno zakonu te dobiti spor, Lavrov je europske sile optuživao za kolonijalistički mentalitet i aroganciju. 

video thumb

- Već smo navikli na to da Europska unija sve češće i češće pribjegava k jednostranim ograničenjima koja nemaju legitimne osnove. Mi svoj život organiziramo polazeći od toga da je Europska unija nepouzdan partner, kazao je između ostalog Sergej Lavrov. Ni tu nije bio kraj mukama za Borrela. Nakon presice, navodno na službenom ručku - iz medija je doznao da službena Moskva protjeruje tri diplomata iz Švedske, Poljske i Njemačke. Optuženi su da su sudjelovali u prosvjedima protiv zatvaranja Navaljnog.

Njemačka je poručila da je Unija ponovno pred dvojbom: "Kako se postaviti prema svjetskoj sili na svojim granicama koja je pokazala novo otkliznuće u diktaturu, a koja ima golemi utjecaj na mnoge članice Unije?". Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je kako od Moskve i dalje traže puštanje Navaljnog i privedenih prosvjednika, jer se radi "o ljudskim pravima i europskim vrijednostima koje su na kocki".

U Rusiji radi 150 europskih tvrtki, većinom iz Njemačke

Suradnici Alekseja Navaljnog, od kojih su se neki sklonili u inozemstvo, zagovaraju pojedinačne sankcije protiv pojedinaca u vrhu ruske države. Tvrde da ključni ljudi režima u zemljama Zapada drže golemu i sumnjivo stečenu imovinu - od nekretnina do bankovnih računa. Zagovaraju da im se ona zamrzne umjesto da se sankcijama pogađa obične građane. Sličnu je inicijativu najavio i šef diplomacije Njemačke koji je pritom napomenuo kako Rusiji gotovo 150 europskih tvrtki, većinom iz Njemačke.

Ruska država tvrdi da je pitanje ljudskih prava ruskih građana njezino unutarnje pitanje. No i sama je radila na kompromitaciji demokratskih i ljudskopravnih dostignuća unutar Unije, financijski i politički podupirući brojne populističke i radikalno desne stranke i udruge. Sukob Rusije i Unije sve više postaje ideološki, iako ga u sferi pragmatične, pa i cinične suradnje čvrsto drže ekonomski megaprojekti poput plinovoda Sjeverni tok 2, kojeg s Rusijom razvija upravo Njemačka.

Bez paljenja mostova

Naime, upozorava Heiko Maas - paljenje svih mostova približit će Rusiju i Kinu i tako stvoriti najveći ekonomsko-vojni savez. Iako je njemački šef diplomacije naglasio da želi nastaviti suradnju, njegov ruski kolega Lavrov zaprijetio je upravo raskidom svih veza u slučaju novih teških sankcija. Odnosi između Rusije i njezinog glavno trgovinskog partnera, Europske unije, kao da ponovno ulaze u Ledeno doba.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!