Cjepiva prepolovila broj umrlih od COVID-a u Italiji

13.04.2022.

10:42

Autor: HRT/Hina/V.G.

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Guglielmo Mangiapane / REUTERS

Cjepiva protiv COVID-a prepolovila su broj umrlih od te bolesti u Italiji, spriječivši oko 150.000 smrtnih slučajeva i 8 milijuna slučajeva zaraze u prošloj godini, procijenio je talijanski Nacionalni institut za zdravstvo (ISS).

Studija ISS-a, koja je počela 2021., a trajala je do kraja siječnja 2022. ukazuje na to da je kampanja cijepljenja istodobno spriječila više od 500.000 hospitalizacija i više od 55.000 prijema na odjele za intenzivnu njegu.

Od početka epidemije u veljači 2020. u Italiji su evidentirana 161.032 smrtna slučaja povezana s covidom-19, što je drugi najveći broj žrtava u Europi nakon Velike Britanije i osmi u svijetu.

Do danas je ta europska država prijavila 15,4 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom.

Oko 79 posto Talijana u potpunosti je cijepljeno, a 65 posto ih je primilo i treću docjepnu ili booster dozu, podaci su Our World in Data, online publikacije fokusirane na velike globalne probleme poput siromaštva, bolesti, gladi, klimatskih promjena, rata, egzistencijalnih rizika i nejednakosti u svijetu.

Studija ISS-a procjenjuje da je 72 posto onih kojima su cjepiva spasila živote imalo 80 i više godina, 19 posto ih je bilo u dobnoj skupini od 70 do 79 godina, 7 posto u dobi od 60 do 69 godina i 3 posto je imalo manje od 60.

Do rezultata se došlo izračunom u kojemu su korišteni podaci o učinkovitosti cjepiva i o broju cijepljenih na tjednoj bazi.

Svrha studije je procjena utjecaja cjepiva na tjedni broj slučajeva zaraze, na broj hospitaliziranih, broj pacijenata koji su primljeni na odjele za intenzivnu skrb i na broj smrtnih slučajeva.

Metodologija je izvorno osmišljena za procjenu učinkovitosti cjepiva protiv gripe, no i ranije je primjenjivana u drugim državama kada su se provodile studije o SARS-CoVu-2, stoji u priopćenju online publikacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!