Cjepivo J&J-a u Francuskoj samo za starije od 55, Švedska odgodila primjenu

18:29 / 14.04.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Cjepivo tvrtke Johnson & Johnson (J&J) protiv COVID-a u Francuskoj će se davati samo starijima od 55 godina, kao što je slučaj s AstraZenecom, dok je Švedska odgodila početak cijepljenja tim cjepivom.

- Primili smo prvu pošiljku J&J cjepiva. Oko 200.000 doza je stiglo početkom tjedna i upravo ga distribuiramo liječnicima opće prakse i ljekarnama, izjavio je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal te dodao kako je očito je da će se to cjepivo distribuirati i davati pod istim uvjetima kao i cjepivo AstraZenece, tj. starijima od 55 godina.

Rekao je kako to cjepivo pokazuje jako dobre rezultate i učinkovito štiti od teških oblika bolesti.


Švedska će odgoditi početak cijepljenja cjepivom J&J-a


Švedska zdravstvena agencija navodi da neće početi cijepljenje i da će čekati nalaze Europske agencije za lijekove (EMA) o tom cjepivu najavljene za idući tjedan. Cjepivo još nije primijenjeno u Švedskoj, iako je prva serija od 31.000 doza stigla u zemlju.


Američke savezne zdravstvene agencije preporučile su pauziranje uporabe cjepiva J&J-a protiv COVID-a nakon što je šest primatelja razvilo rijetki poremećaj koji uključuje krvne ugruške.

Nakon toga, J&J je rekao da odgađa uvođenje cjepiva u Europi.


- Sada tražimo analizu EMA-e, kao i informacije iz Sjedinjenih Država, prije nego što razmotrimo preporuke u Švedskoj, rekao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell

Do tada je preporuka ne koristiti doze cjepiva.


Cijepljenje J&J-om privremeno je obustavila i Danska.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!