08:25 / 25.10.2019.

Autor: T.V./HRT/Hina

Članice EU-a ne mogu se dogovoriti na koliko dugo odgoditi brexit

Foto: REUTERS/Vincent Kessler

Foto: REUTERS/Vincent Kessler

Foto: - / REUTERS

Države članice EU-a odgodile su odluku o britanskom zahtjevu za odgodom brexita, predviđenim za 31. listopada, objavila je Europska komisija, jer ne postoji suglasnost koliko bi duga odgoda trebala biti.
Države članice EU-a odgodile su odluku o britanskom zahtjevu za odgodom brexita, predviđenim za 31. listopada, objavila je u petak Europska komisija, jer ne postoji suglasnost koliko bi duga odgoda trebala biti.

- EU27 se slažu u pogledu načela odgode i sada će se nastaviti s radom u danima koji dolaze, rekla je glasnogovornica Komisije Mina Andreeva nakon sastanka veleposlanika 27 država članica (COREPER), prenosi dpa. Trenutačno ne postoje planovi za izvanredni summit EU-a, dodala je.

AFP doznaje iz europskih izvora da je odluka odgođena za početak idućeg tjedna. Novi sastanak COREPER-a održat će se u ponedjeljak ili utorak kako bi se finalizirala odluka.

Neke zemlje kao što su Irska podržavaju odgodu brexita do 31. siječnja, a druge kao što je Francuska traže da Britanci razjasne svoje namjere prije nego donesu odluku.

Johnson pozvao na izbore 12. prosinca

Britanski premijer Boris Johnson dogovorio je sporazum s Bruxellesom prošli tjedan, ali ga britanski parlament nije ratificirao te je bio primoran, mimo svoje volje, zatražiti odgodu od predviđenog izlaska 31. listopada. Britanski zastupnici načelno su prihvatili  sporazum, ali su odbacili kratak rok britanskog premijera Johnsona.

Sada je za EU glavno pitanje trajanje odgode. Francuska je predložila da ona bude kratka, dok je Njemačka među zemljama koje zagovaraju tromjesečno produženje koje je formalno zatražila britanska vlada, s opcijom da se ona okonča ranije ako parlament prije ratificira sporazum.Ne zna se hoće li veleposlanici EU-a donijeti odluku u petak. Bilo kakav zahtjev za odgodom moraju službeno odobriti svi čelnici EU-a.

Johnson u četvrtak se založio za parlamentarne izbore 12. prosinca te je po prvi put odustao od svog obećanja o napuštanju EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Vođa oporbenih laburista Jeremy Corbyn jučer je rekao da će laburisti podržati izbore samo ako ako brexit bez sporazuma više ne bude opcija.

- Odlučit ćemo nakon što u petak dobijemo odgovor EU-a o mogućoj odgodi brexita, rekao je Corbyn.

Ovo je Johnsonov treći pokušaj raspisivanja prijevremenih izbora. Prethodni pokušaji bili su neuspješni jer nije skupio većinu u parlamentu potrebnu za raspisivanje izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!