Članice EU-a od ponoći neće smjeti uvoziti ruski ugljen

10.08.2022.

09:18

Autor: HRT/D.M./Hina

Eksploatacija ugjena, arhivska fotografija

Eksploatacija ugjena, arhivska fotografija

Foto: Parilov / Shutterstock

Državama članicama EU-a više neće biti dopušteno uvoziti ugljen iz Rusije nakon prijelaznog razdoblja koje završava u srijedu u ponoć. Embargo je dio petog paketa sankcija o kojemu se EU dogovorio u travnju i stupit će na snagu od četvrtka nadalje.

Države EU-a dogovorile su se o prijelaznom razdoblju od 120 dana kako bi industriji dale vremena da se prilagodi zabrani uvoza. Cilj je oslabiti rusko gospodarstvo u jeku njezine invazije na Ukrajinu. Europska komisija je u travnju objavila da bi embargo na ugljen Rusiju godišnje mogao stajati oko 8 milijardi eura. Embargo na ugljen EU-a bila je prva sankcija Rusiji na polju energetike.

U kasnijem paketu Europska unija je zabranila uvoz ruske nafte kako bi pojačala pritisak na Moskvu. Embargo na naftu trebao bi stupiti na snagu potkraj godine, uz iznimke za nekoliko država koje posebno ovise o ruskoj nafti. To uključuje i Mađarsku, kojoj će biti dopušten nastavak opskrbe naftovodima iz Rusije.

Ruski operater naftovoda Transneft priopćio je u utorak da je transport nafte iz Rusije za Mađarsku, Češku i Slovačku zaustavljen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!