Članice EU-a pomažu Albaniji s 1,15 milijardi eura

17.02.2020.

18:22

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
U Bruxellesu se govorilo i o ubrzanju postupka proširenja Unije na zemlje zapadnog Balkana, što je Hrvatska postavila kao jedan od prioriteta svog predsjedanja Vijećem EU-a.
U Bruxellesu je održana donatorska konferencija za Albaniju nakon što je tu zemlju prije tri mjeseca pogodio razoran potres. Prikupljeno je milijardu i 150 milijuna eura.

U Bruxellesu se govorilo i o ubrzanju postupka proširenja Unije na zemlje zapadnog Balkana, što je Hrvatska postavila kao jedan od prioriteta svog predsjedanja Vijećem EU-a. 

Bio je ovo bogat i intenzivan dan za premijera Andreja Plenkovića u Bruxellesu. Brojni susreti hrvatskog premijera s čelnicima Europske unije. Proširenje Unije na zemlje zapadnog Balkana bila je jedna od glavnih tema.

Plenković se sastao s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Donaldom Tuskom, zatim s povjerenikom Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem te naposljetku s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

- Hrvatska može reći da je uspjela u reafirmaciji politike proširenja Europske unije na samom početku mandata Ursule van der Leyen, rekao je Plenković.

Jedan potpuno novi entuzijazam gaje svi prema proširenju na šest balkanskih zemalja, naglasio je hrvatski premijer te dodao da će angažmanom na pitanju europske perspektive zapadnog Balkana Hrvatska ostaviti pozitivnu političku ostavštinu svojim susjedima. 

- Ono što je najvažnije za naš sastanak u Zagrebu, želimo riješiti otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nastojat ćemo da se te odluke donesu u ožujku, mislim da Komisija ide u jako dobrom smjeru i s novom metodologijom pregovora, ali i sa izvješćem koje će uslijediti o konkretnim napredcima ove dvije zemlje, rekao je hrvatski premijer.

Da nisu promijenjene metodologija i pozicije Francuske kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te bi zemlje još dugo bile u čekaonici Europske unije. 

Mnogo čelnika okupilo se na donatorskoj konferenciji za Albaniju. U studenom prošle godine razoran potres pogodio je područje Drača. Deseci su poginuli, stotine ozlijeđene. Uništeno je 200 stambenih zgrada. 

- Priča je to o gubitku, ali i junacima. To je priča o solidarnosti među Albancima, ali i Europljanima, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Albanija treba pomoć, mi moramo pokazati solidarnost. Cijela se europska zajednica, kada je katastrofalni potres pogodio Albaniju, izjasnila da će stati uz njezin narod, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Hrvatska će donirati milijun eura.

- Hvala vam iz dubine mojeg srca i srca albanskog naroda. Molim vas, pomozite nam da obnovimo razrušene dijelove zemlje kako bismo nadvladali nesreću koja nas je potkraj studenoga prošle godine pogodila. Zahvaljujem čelništvu Europske unije i samoj Uniji koja je od početka tragedije bila uz nas, zahvalio je premijer Albanije Edi Rama.

Europska komisija procjenjuje da će Albaniji trebati više od milijardu eura za oporavak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!