22:31 / 21.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Članice EU-a traže financijsku potporu Unije za zaštitu granice

Litva je izgradila stotine kilometara granične ograde

Litva je izgradila stotine kilometara granične ograde

Foto: Janis Laizans / REUTERS

Šesnaest zemalja članica EU-a potpisalo je zajedničku izjavu u petak u kojoj pozivaju Europsku uniju da im pruži "odgovarajuću financijsku potporu" za mjere protiv ilegalne migracije, piše agencija dpa.

Prema izjavi, potpisanoj na Konferenciji o upravljanju granicama u Litvi, "fizička infrastruktura" za zaštitu granica također bi se trebala financirati iz fondova EU-a.


- EU i agencije Europske unije trebaju pružiti potporu državama članicama na vanjskim granicama i državama članicama koje su pod pritiskom, rekla je litavska ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite.


Europska komisija odbacuje zahtjeve da bi trebala snositi troškove izgradnje graničnih ograda kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata.


Konferenciji su nazočili predstavnici EU-a i država Schengena, kao i dužnosnici Europske komisije i nekoliko tijela EU-a.


Tisuće migranata mjesecima pokušavaju doći do EU-a, obično preko Bjelorusije u Poljsku ili baltičke zemlje.


Posebno je pogođena Litva. Vlada u Vilniusu reagirala je izgradnjom stotina kilometara granične ograde.


Od kolovoza 2021. litavska granična policija odbija migrante i uspjela je spriječiti više od 8000 ljudi da ilegalno prijeđu granicu, rekla je Bilotaite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!