13:32 / 05.07.2019.

Autor: HRT

Članstvo u odborima EP-a objavilo sedam od 11 zastupnika

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na predstavljanje nisu došli Ruža Tomašić i Predrag Fred Matić koji su se ispričali te Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.
Sedam hrvatskih europarlamentaraca je, na predstavljanju u Kući Europe, objavilo u kojim će odborima Europskog parlamenta biti punopravni članovi, a u kojima zamjenski članovi. Na predstavljanje nisu došli Ruža Tomašić i Predrag Fred Matić koji su se ispričali te Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

Karlo Ressler
(HDZ/EPP) bit će član Odbora za proračun i zamjenski član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove. Rekao je da je za Hrvatsku bitno članstvo u Odboru za proračun kako bi se osigurala veća ulaganja u konkurentnost, inovacije i sigurnost te da bi ostalo dovoljno sredstava za kohezijsku politiku.

- Bitan je i demografski element koji bi trebao biti uključen u kohezijsku politiku i europske fondove, rekao je Ressler.

Zamjenski članovi odbora glasuju u odsutnosti punopravnih članova, a u radu odbora Europskog parlamenta sudjeluju na isti način kao i punopravni.
Punopravne i zamjenske članove u odboru imenuju klubovi zastupnika EP-a srazmjerno broju zastupnika u parlamentu.

Tomislav Sokol (HDZ/EPP) bit će član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača i zamjenski član u Odboru za regionalni razvoj koji je, kako je kazao, bitan da Hrvatska dobije financijska sredstva kako bi mogla nastaviti sustizati bogatije zemlje EU-a.

- Nama kako demokršćanskoj stranci je ta obiteljska komponenta bitna. Važno nam je da mladi ostaju u Hrvatskoj i tu osnivaju obitelj, dodao je Sokol.

Dubravka Šuica (HDZ/EPP) bit će članica Odbora za vanjske poslova (AFET) i zamjenska članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.
AFET je važan zbog politike proširenja, "pozicioniranja Hrvatske na međunarodnoj sceni" te važnosti granice i stanja u BiH, poručila je Šuica.

Željana Zovko (HDZ/EPP) će biti članica Odbora za vanjske poslove i zamjenska članica Odbora za kulturu. Kazala je da je Odbor za vanjsku politiku značajan zbog pitanja mira i sigurnosti na granicama Hrvatske, gdje postoji "izuzetno aktivan utjecaj trećih zemalja", što, prema Zovko, utječe na turizam i na život u Hrvatskoj.

Biljana Borzan (SDP/S&D) je istaknula kako su hrvatski zastupnici bolje nego u prošlom sazivu pozicionirani po odborima Europskog parlamenta. Istaknula je da je kada se govori o razlikama između glavnog i zamjenskog odbora riječ o lažnoj dilemi te da je ona kao zamjenska članica Odbora za ravnopravnost spolova dobila "Oscara za ravnopravnost spolova" i učinila puno po pitanju dvostruke kvalitete proizvoda kao zamjenska članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Ona će u novom sazivu biti članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača te zamjenski član Odbora za zaštitu okoliša i zdravstvo.

Tonino Picula (SDP/S&D) ostaje član Odbora za vanjske poslove te će biti zamjenski član u Odboru za regionalni razvoj. Ukazao je na važnost "borbe za kohezijsku politiku koja nije samo borba za veća sredstva, nego borba za koheziju samu".

- Kohezija je za neke članice Europske unije najvažnia politika, s obzirom na sredstva u zajedničkom proračunu, poručio je Picula.

Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) bit će član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku i zamjenski član Odbora za transport i turizam.
Kazao je da je njegov matični odbor iznimno bitan zbog četvrte industrijske revolucije, činjenice da živimo u digitalnom dobu i važnosti umjetne inteligencije. Kazao je da će njegovo djelovanje prije svega biti usmjereno prema zaštiti okoliša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!