CoFoE: Kako će EU odgovoriti na zahtjeve građana?

02.12.2022.

15:02

Autor: Hina/HRT/A.V.

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Sandra Simunovic / Pixsell

Više od 500 građana koji su sudjelovali u radu Konferencije o budućnosti Europe okupilo se danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu da saznaju kako će europske institucije odgovoriti na njihove zahtjeve, od kojih se dio neće moći ostvariti bez promjene. 

Konačno izvješće o radu Konferencije o budućnosti Europe (CoFoE) sadrži 49 prijedloga s više od 300 mjera u devet tematskih područja a dio se neće moći ostvariti bez izmjene ugovora - poput zahtjeva građana o ukidanju veta u vanjskopolitičkim pitanjima.


Europski parlament zatražio je u lipnju izmjene Ugovora EU-a i rezolucijom pozvao šefove država i vlada 27 članica da na Europskom vijeću donesu odluku o sazivanju konvencije o izmjenama.


Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola poručila je u petak da je "potrebno razmotriti sve prijedloge građana", uključujući one koji uključuju izmjenu Ugovora EU-a.


Supredsjedatelj Konferencije o budućnosti Europe Guy Verhofstadt naglasio je da je cilj sazivanja Konvencije "okupiti sve oko stola, raspravljati o reformi Unije i vidjeti što sve treba promijeniti u Uniji".


Poručio je da je danas još važnije ispuniti zaključke CoFoE-a nego prije sedam mjeseci. "Moramo uzeti u obzir što se događa u Ukrajini. Oni se bore za europske vrijednosti, ideale, bolje nego što smo mi radili zadnjih desetljeća", rekao je belgijski eurozastupnik, dodavši da se pokazala još veća potreba za zdravstvenom, energetskom unijom i zajedničkom migracijskom strategijom.


Verhofstadt je kritizirao pravo veta u Vijeću i opisao da na taj način "jedna, dvije ili tri članice ucjenjuju ostale".


Građani traže da se promijeni način odlučivanja o vanjskopolitičkim pitanjima, ali da se zadrži jednoglasno odlučivanje za prijem novih članica EU-a i promjenu Ugovora EU-a.


No to pitanje sada nije u fokusu EU-a, kaže Mikulaš Bek, ministar europskih poslova Češke, zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a.


"Ova zima nije dobar trenutak da se pokrene rasprava o načinu donošenja odluka. Neke se zemlje snažno opiru promjeni ugovora i ne možemo ih prisiliti da promijene mišljenje", rekao je Bek.


Potpredsjednica Europske komisije zadužena za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica rekla je da bi EU bila "brža i učinkovitija" kad bi se prešlo s jednoglasnog donošenja odluka na glasanje kvalificiranom većinom i to u područjima kao što su sankcije. Šuica je istaknula da je Komisija podržala izmjene ugovora Unije i da je loptica na strani zemalja članica EU-a.


Još u svibnju je 13 država članica EU-a u non-paperu navelo da se protivi izmjenama ugovora - Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Rumunjska i Švedska.


Češki ministar naglasio je u petak da se puno prijedloga građana poklapa s većim pokrenutim inicijativama u EU, primjerice o primjerenim minimalnim plaćama u EU, kao i da se velika većina zahtjeva može ispuniti u okviru postojećih ugovora.


Kao predstavnik Vijeća EU-a, Bek je upozorio da EU ima puno drugih problema, a kao jedan je naveo "nedovoljnu komunikaciju između zastupnika Europskog parlamenta i ministara Vijeća EU-a".


Francuski eurozastupnik Sandro Gozi (Renew) rekao je da se "već danas treba glasati kvalificiranom većinom" i kritizirao Vijeće EU-a da "nema osjećaj za hitnost" i da za tu instituciju "nikad nije dobar trenutak". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!