11:54 / 09.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Conte: Neke bi mjere mogle biti ukinute do kraja travnja

Foto: REUTERS/Alberto Lingria

Foto: REUTERS/Alberto Lingria

Foto: - / REUTERS

Italija bi do kraja travnja mogla početi postupno ukidati restrikcije za suzbijanje koronavirusa ako se nastavi usporavanje širenja epidemije, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte.
Italija bi mogla početi postupno ukidati restrikcije za suzbijanje koronavirusa do kraja travnja ako se nastavi usporavanje širenja epidemije, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte za BBC.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

- Moramo odabrati sektore koji mogu ponovno pokrenuti aktivnosti. Ako to znanstvenici potvrde, mogli bismo početi ublažavati neke mjere već potkraj ovog mjeseca, kazao je Conte.

Conte je upozorio da će se mjere popuštati postupno.

U srijedu su u Italiji 542 osobe umrle od koronavirusa, a dan prije 604.
Ukupno je umrlo 17.669 osoba u Italiji, dok ih je u srijedu bilo 3693 na odjelima intenzivne njege, a dan prije 3792.

Peti dan za redom smanjuje se broj Talijana smještenih na odjelima intenzivne njege. Na temelju tih trendova vlasti se nadaju da se virus povlači, zbog nametnute karantene.

Ipak, u srijedu je objavljeno da je potvrđeno 3836 novih slučajeva zaraze, što je porast u odnosu na 3039 u utorak. Ukupno je koronavirus potvrđen kod 139.422 osobe u Italiji, a samo SAD i Španjolska imaju više zaraženih.

Italija je uvela karantenu 9. ožujka. Dva tjedna nakon toga Conte je objavio da se zatvaraju svi poslovi koji nisu nužni, uključujući proizvodnju automobila, odjeće i namještaja.

Tvrtke na razvijenom industrijskom sjeveru Italije traže od vlade otvaranje tvornica kako bi se spriječila ekonomska katastrofa.

Udruga poslodavaca Confindustrija, koja predstavlja tvrtke u sjevernim regijama - Lombardiji, Venetu, Pijemontu i Emiliji i Romanji - koje čine 45 posto talijanskog BDP-a, pozvala je vladu u srijedu da predstavi plan za povratak na posao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!