10:26 / 27.08.2019.

Autor: T.D./Hina

Corbyn: Brexit bez dogovora ostavlja Britaniju na (ne)milost Trumpu

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Foto: - / REUTERS

Vođa britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn poručio je u utorak da bi Brexit bez dogovora ostavio Veliku Britaniju na milost i nemilost američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.
Vođa britanskih oporbenih laburista Jeremy Corbyn poručio je u utorak da bi Brexit bez dogovora ostavio Veliku Britaniju na milost i nemilost američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i američkim korporacijama, piše BBC.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!
Brexit bez sporazuma "neće vratiti suverenitet, ostavit će nas na milost i nemilost Trumpu i velikim američkim korporacijama, koje bi sve dale da stave svoje zube na naš NHS (zdravstveni sustav) i da potpišu smrtnu presudu našoj industriji čelika te da unište naše standarde za hranu i zaštitu životinja", napisao je Corbyn u Independentu.

Boris Johnson je u ponedjeljak rekao da je "malo optimističniji" u pogledu sklapanja novog sporazuma o Brexitu s Europskom unijom. Corbyn će se u utorak susreti sa stranačkim čelnicima kako bi raspravili mogućnost izbjegavanja Brexita bez sporazuma i zaustavili tu "katastrofu".

Na sastanku bi trebali biti Škotska nacionalna stranka (SNP), Liberalni demokrati, Change UK, Plaid Cymru i Zeleni. Vođa laburista želi pokrenuti glasanje o povjerenju Johnsonovoj vladi kada se, nakon ljetne stanke, sazove parlament.

Corbyn se nada da će postati privremeni premijer i zatražiti produžetak zadanog roka za napuštanje Europske unije (31. listopada), kako bi izbjegao Brexit bez dogovora i nakon toga raspisao izbore.

Upitan na kraju summita G7 o mogućnosti da parlament spriječi napuštanje EU-a 31. listopada, Johnson je odgovorio kako "misli da je posao svih u parlamentu da se ta stvar (Brexit) napravi".

Laburistički vođa je pak rekao da vjeruje kako su rezultate referenduma o članstvu u Europskoj uniji zloupotrijebili oni koji žele "bankarski Brexit".

- Kaos i nesigurnost uzrokovani Brexitom bez sporazuma potencijalni su rudnik zlata za špekulante koji se klade protiv funte, ustvrdio je Corbyn.

On je istaknuo i da konzervativci žele smanjiti prava radnika i potkopati zaštitu potrošača, kao i srezati poreze bankarima i regulativu koja im onemogućava da zloupotrebljavaju svoje moći.

- Sve Corbynove ponude su kaos, odgode i nesigurnost, rekao je glavni tajnik konzervativaca James Cleverly, odgovarajući na Corbynove riječi iz Independenta.

- Alternativa Brexitu je Jeremy Corbyn u Downing Streetu, čovjek koji će uništiti našu ekonomiju, razoriti Uniju, blag je prema kriminalu i neće se založiti za Britaniju, kazao je.

Samo Johnson i konzervativci mogu biti vođe potrebne za provedbu Brexita 31. listopada, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!