20:33 / 28.02.2022.

Autor: V.K./Hina/HRT

Ćorić: Skoro spajanje europske elektroenergetske mreže s ukrajinskom

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Europski elektroenergetski sustav uskoro će se integrirati s ukrajinskim, nakon što je to zatražila ukrajinska vlada, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.


- U narednom razdoblju doći će do spajanja europskog elektroenergetskog sustava s ukrajinskim i na tome će se ubrzano raditi, ne dovodeći u pitanje stabilnost i sigurnost europskog sustava, izjavio je Ćorić nakon sastanka ministara energetike država članica EU-a.

Ćorić je istaknuo da su sve države članice pokazale jedinstvo i najviši stupanj solidarnosti s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te spremnost da im se pomogne na svaki mogući način.

Ukrajina je počela testirati svoju elektroenergetsku mrežu kako bi je povezala s europskom, nakon što više nije spojena s ruskom poslije napada na zemlju.

Ćorić je rekao da među zemljama članicama prevladava mišljenje da sadašnja energetska kriza s velikim skokom cijena plina i nafte još više otvara potrebu za daljnjom dekarbonizacijom i za prelazak na obnovljive izvore energije kao jedinu alternativu ovisnosti o ruskom plinu i drugim energentima.

Izrazio je zadovoljstvo što u slučaju teškoća s opskrbom Hrvatska ima mogućnost uvoza nafte preko riječke luke, dok terminal za ukapljeni plin na Krku predstavlja najbolji mogući strateški potez Hrvatske u posljednjih 15-ak godina.

Njemački ministar za gospodarstvo i klimu Robert Habeck rekao je da njegova zemlja također podržava povezivanje ukrajinske mreže s europskom, ali da ona mora biti osigurana prema europskim standardima kako Europa ne bi ostala bez električne energije u slučaju da ruska vojska zauzme ukrajinske elektrane. Istaknuo je da se mora osigurati otpornost mreže na kibernetičke napade.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!