COVID: Pfizer i BioNTech predložili da EU plati pola za svaku otkazanu dozu cjepiva

30.04.2023.

11:41

Autor: M.M./Hina/HRT

Pfizer/BioNTech predložio da EU plati pola za svaku otkazanu dozu cjepiva

Pfizer/BioNTech predložio da EU plati pola za svaku otkazanu dozu cjepiva

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Pfizer Inc. i BioNTech predložili su Europskoj uniji, koja ima višak cjepiva protiv koronavirusa, da zemlje članice plate pola cijene, ili oko 10 eura, za svaku od oko 70 milijuna otkazanih doza, izvijestio je u nedjelju Financial Times.

Reuters je u siječnju izvijestio kako EU i ta dva proizvođača lijekova pregovaraju da se broj doza cjepiva koje se Bruxelles obvezao kupiti ove godine smanji za do 500 milijuna doza, u zamjenu za višu cijenu.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada EU planira preinačiti zakone koji reguliraju farmaceutsku industriju vrijednu 148 milijardi dolara u nadi da će oživjeti ulaganja i povećati pristup lijekovima po pristupačnim cijenama, u vrijeme kada su zdravstveni proračuni iscrpljeni troškovima liječenja oboljelih od COVID-a.

Iz Pfizera su odbili komentirati izvješće FT-a, ali tvrde da su rasprave vođene "u dobroj vjeri svih strana", dok partner BioNTech i Europska agencija za lijekove (EMA) nisu odgovorili na Reutersov upit za komentar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!