''Crkva u Austriji aktivno radi na zastupljenosti laika u životu Crkve, žena prvi put na čelu vikarijata''

13.06.2023.

15:41

Autor: Zajedno u duhu/HRT

Željezanski biskup Egidije Živković

Željezanski biskup Egidije Živković

Foto: HTV / HRT

Željezanski biskup Egidije Živković u razgovoru s urednicom Religijskog programa HTV-a Antonijom Hrvatin Roth najavio je da će s radom početi novi Hrvatsko-mađarski vikarijat kojim će prvi put ravnati žena.

Prvi čovjek Željezanske biskupije u Austriji koja okuplja Gradišćanske Hrvate, mons. Egidije Živković, u emisiji "Zajedno u duhu” Hrvatske televizije govorio je o životu Crkve u Austriji, njezinu Sinodalnom hodu, zastupljenosti laika u životu crkve te o novoosnovanoj Hrvatskoj katoličkoj misiji u Željeznom.

Najavio je da će s radom početi granični Hrvatsko-mađarski vikarijat. Njime će prvi put upravljati žena. Ona će biti odgovorna za administrativne i operativne poslove, a uz nju će na službi biti i svećenik. Na donošenje takve odluke biskup Živković bio je potaknut uputama pape Franje koji je pozvao na veće uključivanje laika u djelovanje Crkve, osobito žena.

- Za vrijeme ad limina pohoda austrijskih biskupa papi Franji u Vatikan, pozvao nas je da više uključimo laike u pastoral, a pogotovo u vodstvo biskupije. I to je moj povod da to ostvarim i u našoj biskupiji. I tako smo na više mjesta već postavili žene, to znači da žena ima ključnu ulogu u Crkvi, vodeću, ili kao što mi u Gradišću kažemo, peljajuću ulogu. To znači, imamo direktoricu Caritasa, direktoricu za Školski ured, ženu odgovornu za komunikaciju, za medije, a od 1. rujna 2023. želim postaviti direktoricu za hrvatski i mađarski vikarijat, rekao je željezanski biskup Egidije Živković.

Poput cjelokupne Crkve u Austriji, i Željezanska biskupija aktivno je uključena u proces Sinodalnog puta. Kako bi doznali kakva su mišljenja i očekivanja vjernika od Crkve u Gradišću u budućnosti, okupili su na velikom susretu laike, biskupe i svećenike i pitali ih što konkretno očekuju od Katoličke crkve. U promišljanjima o životu Crkve sudjelovalo je i više od tisuću djece i mladih.

- Izdvojili smo osam točaka koje želimo ostvariti. To su participacija, Caritas, liturgija i duhovnost, komunikacija i transparentnost, rad s djecom i mladima, uključivanje žena u rad Crkve, a posebno inkluzija i diverzitet, istaknuo je biskup Živković te nastavio kako je sada zadatak biskupa i mjesne crkve ići od dekanata do dekanata, od župe do župe te komunicirati s vjernicima kako bi im navedene točke približili i zajedno s njima ih ostvarili.

Biskup Živković 2022. godine osnovao je i Hrvatsku katoličku misiju u Željeznom u Eisenstadtu. Najavio je i kako će pastoralnu službu u njoj preuzeti franjevci provincije Bosne Srebrene.

- Na našem području, u našoj biskupiji popisano je više od sedam tisuća Hrvata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i možda iz drugih zemalja.(...) I za njih treba brinuti i to je sada zadaća ove Hrvatske katoličke misije, naglasio je biskup Egidije Živković.

Cijeli razgovor pogledajte na multimedijskoj platformi HRTi u emisiji "Zajedno u duhu”.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!