21:56 / 18.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Crna knjiga upozorava na nasilje prema migrantima na granici EU-a

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

U izvješću se osuđuje korištenje elektrošokera na migrantima, navodi da su neki tražitelji azila bili prisiljeni skinuti se do gola te da su bili zadržani u prostorijama bez osnovne opreme.
U izvješću mreže nevladinih organizacija koje je objavljeno danas a temelji se na gotovo 900 iskaza svjedoka, osuđuje se nasilje prema migrantima poput udaraca palicom, uništavanja osobnih stvari i napada psima te njihovo nezakonito vraćanje s granice Europske unije.

"Crnu knjigu o vraćanju migranata" pripremio je "Border Violence Monitoring Network" koji okuplja niz nevladinih organizacija i udruga, na inicijativu skupine GUE/NGL (radikalna ljevica). Mučna svjedočanstva sadržana u tom izvješću na 1500 stranica govore o 12.654 osobe i o događajima nakon 2017. u Italiji, Sloveniji, Mađarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj i u drugim balkanskim zemljama izvan  EU-a kao što su Srbija i Bosna i Hercegovina.

- Bilo smo zgroženi beskrajnim pričama o grubom nasilju i o ponižavajućem iživljavanju kakvo se događalo u najgorim diktaturama, rekla je njemačka eurozastupnica Cornelia Ernst (GUE), izrazivši nadu da će ova crna knjiga "pridonijeti tomu da se ovi zločini zaustave, a vlade koje su za to odgovorne polože račun za svoje čine".

U izvješću se ističe da su nezakonita vraćanja u kojima neke zemlje "tjeraju migrante s granice ne pružajući im mogućnost podnošenja zahtjeva za azil, ne vodeći računa o njihovoj osobnoj situaciji, bez mogućnosti žalbe i koristeći se nasilnim metodama". Dokument je danas upućen europskoj povjerenici za unutarnje poslove Ylvi Johansson.

- Vraćanja migranata nisu u skladu s europskim zakonima i s pravom na azil, rekla je Johansson u izjavi za AFP.

Podsjetila je da Pakt o migraciji i o azilu predstavljen u rujnu predviđa mehanizam nadzora na granici kako bi se spriječilo takvo ponašanje. Europska agencija za graničnu kontrolu Frontex nedavno se morala braniti nakon istrage objavljene u više medija o umiješanosti, zajedno s grčkim obalnim stražarima, u nezakonitu praksu vraćanja brodova s migrantima u Tursku. Grčka vlada je odbila te optužbe.

Autori izvješća, Hope Barker i Milena Zajović, napominju da su vraćanja migranata o kojima je mreža svjedočila "tek dio šireg i sustavnijeg fenomena koji se niječe i često zanemaruje". U izvješću se osuđuje korištenje elektrošokera na migrantima, navodi da su neki tražitelji azila bili prisiljeni skinuti se do gola te da su bili zadržani u prostorijama bez osnovne opreme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!