09:21 / 03.06.2020.

Autor: I.D./HINA

Crni dani za venecijanske graditelje gondola

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: REUTERS/Manuel Silvestri

Foto: - / REUTERS

Ponovno će zaploviti nakon 3. lipnja kad Italija otvara granice turistima. S obveznim maskama na licima gondolijera, bit će to daleko od romantike na kakvu su turisti navikli.
U tradicionalnim venecijanskim gradilištima gondola posljednjih se mjeseci može čuti samo zvuk morskih valova koji im zapljuskuju vrata.

- Sve o koronavirusu

Takvih je 'squerija' (škverova) u 18. stoljeću, kad je talijanski majstor Canaletto slikao panorame grada, bilo posvuda. U moderna vremena ostala su samo četiri manja, no ni oni ne posluju otkako je zbog pandemije zabranjena vožnja gondolama.

- Venecija bez gondola nema smisla, kaže Roberto Dei Rossi, jedan od rijetkih preostalih tradicionalnih stolara koji izrađuju duge crne čamce. Ručno izrađuje četiri do pet gondola godišnje, a za izradu svake mu treba oko 400 radnih sati.

- Svaki put kad novu porinem u vodu, to je kao da svjedočim rođenju. To je moja kreacija, rekao je.

Gondole su duge 10 metara, široke 1.38 metara i teže 600 kilograma. Imaju 280 dijelova od osam vrsti drveta: hrasta, ariša, kestena, višnje, lipe, cedra, mahagonija i jele. Kupuju ih gotovo isključivo gondolijeri, koji za njih plaćaju između 30.000 i 50.000 eura. Svaka se prilagođava težini budućeg vlasnika.

- Imali smo i nekoliko entuzijasta koji su nam naručivali gondole iz Sjedinjenih Država, Njemačke i Japana, kazao je Dei Rossi.

Nekad su se smatrale poklonom dostojnim kralja. Neke je, zajedno s gondolijerima, venecijanski dužd ponudio francuskome kralju Luju XIV. za "kraljevsku flotilu" koja je plovila velikim kanalom u Versailles.

Venecijskim kanalima ih danas plovi oko 400. Oni koji žele raditi taj posao moraju se natjecati za ograničen broj dozvola što ih izdaju gradske vlasti. Ali došla su teška vremena i za gondolijere i za graditelje gondola, koji ih ujedno i popravljaju i servisiraju. Kako zbog pandemije već mjesecima nema turističkih vožnji, ni za jedne nema posla. Sektor je već pretrpio ekonomsku štetu u poplavama, koje su krajem prošle godine otjerale turiste i oštetile čamce.

Ponovno će zaploviti nakon 3. lipnja kad Italija otvara granice turistima. S obveznim maskama na licima gondolijera, bit će to daleko od romantike na kakvu su turisti navikli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!