18:10 / 16.10.2020.

Autor: Zdenka Kardum/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Crni rekordi u Europi, Italija ima više od 10.000 novooboljelih

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Foto: - / REUTERS

Jučer je zabilježeno gotovo 400 tisuća novih slučajeva zaraze, od čega samo u Europi više od 150 tisuća. Najveće europsko žarište je Češka, dok u Italiji već dva dana ima više zaraženih nego na vrhuncu proljetnoga vala.
Broj do sada zaraženih u svijetu približava se 40 milijuna, a žrtava pandemije već je više od milijun i sto tisuća. Jučer je zabilježeno gotovo 400 tisuća novih slučajeva zaraze, od čega samo u Europi više od 150 tisuća. Najveće europsko žarište je Češka, dok u Italiji već dva dana ima više zaraženih nego na vrhuncu proljetnoga vala, kada je Italija imala i vrlo velik broj preminulih. Sada ih je deset puta manje.

➡️ Nikad više zaraženih - dižu se šatori, apel Vlade
➡️ Sve o koronavirusu


Italija je registrirala 10.010 novih slučajeva zaraze koronavirusom u 24 sata, objavilo je ministarstvo zdravstva, što je najviši broj od početka pandemije. Jučer je ta zemlja također imala rekordni broj od 8804 novooboljelih. Danas je umrlo 55 osoba, što je manje nego dan prije kada je bilo 83 preminulih. Na vrhuncu pandemije u ožujku i travnju bilo je rekordnih više od 900 smrtnih slučajeva u jednom danu. Lokalne vlasti zatvorile su škole u pokrajini Kampaniji.

- Škole su najsigurnije mjesto. Dezinficiramo odjeću i obuću kada djeca uđu. Stalno čistimo, imamo vrlo stroge protokole. Zašto zatvarati škole? Zašto?, pita se stanovnica Kampanije. S tim se slaže i premijer Conte.

- Krivulja zaraze u školama vrlo je niska. Smatram da njihovo zatvaranje nije najbolje rješenje, govori Giuseppe Conte, talijanski premijer.

U Španjolskoj u posljednja dva tjedna koronavirus buja inficirajući dnevno oko 13 tisuća ljudi. Na snazi su nova ograničenja u poslovanju restorana, kafića i trgovina u Kataloniji. - Užas! Na koljenima smo! Ugroženi su zaposlenici u ugostiteljskom sektoru i svi koji od njega žive, govori stanovnica Katalonije.

Epidemija se ubrzano širi i u Češkoj. Jučer je zabilježen rekordan broj novooboljelih - gotovo 10 tisuća. - Imamo malo vremena kako bismo pripremili zdravstveni sustav za vrlo velik priljev pacijenata koji očekujemo, naglašava Roman Prymula, češki ministar zdravstva. Grade se privremene bolnice.

U Njemačkoj i danas više od 7 tisuća zaraženih

- S više od 7 tisuća novih slučajeva imamo porast koji je dosad nezabilježen u Njemačkoj. Moramo dati sve od sebe da zadržimo stanje pod kontrolom, govori Martina Fietz, glasnogovornica njemačke vlade.

U Sloveniji također dramatično. U jednom danu potvrđena su 834 nova slučaja zaraze. Uvode se oštrije mjere; maske su obvezne i na otvorenome, proglašena je djelomična karantena u sedam regija. U Bosni i Hercegovini sve ozbiljnije stanje. 621-jedan slučaj infekcije koronavirusom. Osam je umrlih. 

I dok se svijet utrkuje s vremenom u izradi cjepiva protiv kobne bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je lijek protiv ebole - Remdesivir neučinkovit u borbi protiv bolesti COVID-19. Naime, daje male ili nikakve rezultate u liječenju novog soja koronavirusa.
Foto: REUTERS/Paul Childs

Foto: REUTERS/Paul Childs

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!