08:45 / 30.09.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Čudesna kuća na La Palmi podlegla

Potoci lave uništili su oko 600 kuća

Potoci lave uništili su oko 600 kuća

Foto: Borja Suarez / Reuters

Kuća koja je čudesno danima odolijevala lavi koja je uništila stotine drugih oko nje na malom kanarskom otoku La Palma podlegla je pred razornom prirodom, objavili su španjolski mediji.

Vulkan, na južnom otočnom planinskom lancu Cumbre Vieja, erumpirao je 19. rujna prvi put u 50 godina.

Prošli tjedan, fotografije i video zapisi prikazivali su lavu kako teče oko kuće u selu El Paraiso (Raj). Kuća u kanarskom stilu pripadala je umirovljeničkom paru iz Danske, Raineru Cocqu i Inge Bergedorf, izvijestile su španjolske novine El Mundo.

- Sve je uništeno. Sve smo izgubili na svom voljenom otoku. To je jako tužno. Inge i ja smo jako uznemireni, rekao je za El Mundo Cocqa.

Kasno u utorak lava je stigla do mora spuštajući se najmanje 100 metara niz strmu obalu i ispuštajući otrovne pare.

- Lava je stigla do mora, tvitnule su hitne službe Kanarskih otoka u srijedu u ranim jutarnjim satima, upozoravajući ljude da traže sigurnost.

Slike koje je objavio Španjolski institut za oceanografiju prikazuju narančastu užarenu masu lave koja se poput slapa slijeva u Atlantski ocean. U zoru su bili vidljivi golemi oblaci isparavanja morske vode dok je piramida lave nastala uz obalu.

Potoci lave uništili su oko 600 kuća, tjerajući tisuće ljudi iz njihovih domova i nanoseći štetu od nekoliko stotina milijuna eura, prema procjenama regionalne vlade.

Lava uništava gospodarski važne nasade banana u La Palmi, koji su izravno ili neizravno izvor prihoda oko polovice otočkog stanovništva.

Tokovi lave također su uništili staklenike u blizini obale i zatrpali polja, čineći ih neobradivim još desetljećima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!