08:09 / 23.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Da bi uživali u ljetu - portugalski Cascais testira sve stanovnike na Covid-19

Foto: Tania Dimas/Pixabay

Foto: Tania Dimas/Pixabay

Foto: - / -

Cascais je popularna i pomalo elitistička odmarališna destinacija koja okuplja bogate i slavne, a kroz inicijativu testiranja svih stanovnika, s čime su počeli u četvrtak, nadaju se provesti oko 5.000 testova tjedno.
Obalni gradić Cascais u blizini Lisabona planira biti prvi u Portugalu koji će testirati svih svojih 200 tisuća stanovnika na protutijela na koronavirus. Time se želi omogućiti da uživaju u što normalnijoj ljetnoj sezoni, unatoč krizi.

- Sve o koronavirusu

Cascais je popularna i pomalo elitistička odmarališna destinacija koja okuplja bogate i slavne, a kroz inicijativu testiranja svih stanovnika, s čime su počeli u četvrtak, nadaju se provesti oko 5 tisuća testova tjedno u dogovoru s jednom farmaceutskom tvrtkom i dva neovisna privatna laboratorija.

Svaki test košta pet eura, a plaća ga općina i nekoliko zaštitnika, rekao je zamjenik gradonačelnika Cascaisa Miguel Pinto Luz, ocjenjujući i da su takve inicijative potrebne i zbog povjerenja ljudi, pogotovo kada pokušavaju ponovo pokrenuti ekonomiju.

Mnoge zemlje razmatraju slična masovna testiranja zbog ubrzanja otvaranja ekonomije, a Portugal, koji je do sada imao gotovo 30 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom i 1.277 smrtnih slučajeva, polako ublažava ograničenja od zatvaranja sredinom ožujka.

Iako planiraju rezervirati termin za besplatni test, neki stanovnici Cascaisa su u dvojbi hoće li im to pokazati jesu li imuni ili ne, a kako bi se ljudi osjećali sigurniji za to testiranje u tom su gradiću pokrenuli inicijative, poput kontroliranog sajma hrane, besplatnih autobusa, automata za prodaju maski i druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!