09:00 / 09.05.2022.

Autor: M.M./HRT

Dan Europe

Europska godina mladih

Europska godina mladih

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Obilježavamo Dan Europe i još jednu obljetnicu povijesne Schumanove deklaracije i njegove ideje o novom obliku političke suradnje u Europi. Ova je godina Europska godina mladih u kojoj se želi upozoriti na njihovu važnu ulogu u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti.

Iz Strasbourga se javila HRT-ova novinarka Jasna Paro. Rekla je da će se danas održati završni sastanak Konferencije o budućnosti Europe. 

- Danas se diljem Europe slave europska demokracija, vladavina prava, sloboda pojedinaca kao najvažnije vrijednosti ujedinjene Europe. Ta konferencija je bila veliki demokratski projekt u kojem su tijekom cijele godine sudjelovali građani iz svih 27 članica EU-a i imali priliku reći kakvu Europu žele, istaknula je. 

Dodala je da završno izvješće sadržava 49 prijedloga i više od 300 mjera u devet tematskih cjelina u kojima se vodio dijalog između građana i institucija. Među ostalim, tu su: gospodarstvo, što uključuje radna mjesta i socijalnu pravdu, klimatske promjene, migracije, digitalna tranzicija...

- Godinu dana građani su govorili, a institucije slušale, sada institucije i političari trebaju dati svoj odgovor građanima i predložiti kako će se ići dalje. Uspjeh će najviše ovisiti o tome kako će institucije EU-a primijeniti prijedloge građana i kako će im odgovoriti, rekla je Paro.

Dodala je da se očekuju se programski govori Ursule von der Leyen i Emmanuela Macrona iz kojih će se vidjeti hoće li te odluke građana biti doista početak reforme Europske unije. 

- Mislim da je došlo vrijeme da Europa pojača svoju ulogu kada se radi o međunarodnim odnosima, a posebno imajući u vidu rat koji se događa na našim granicama. Stoga mislim da će zaista trebati ozbiljno prionuti nekim promjenama. Ne mogu ih najaviti ja, već će to učiniti predsjednici triju institucija, izjavila je Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!