Dan Europe: Brojne aktivnosti i radionice, na panelu i ukrajinski gosti

09.05.2022.

13:44

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Dan Europe

Dan Europe

Foto: Izvor: / Shutterstock

Na današnji dan, 9. svibnja, obilježava se Dan Europe u sjećanje na Schumanovu deklaraciju po kojoj bi se trebalo slaviti mir i jedinstvo u Europi. Na žalost, ove godine situacija je posve drugačija. Od 24. veljače kada je krenuo rat svijet se promijenio, i sve ove teme o kojima smo raspravljali do tada, poput ekonomskog oporavka, sada smo stavili sa strane, izjavio je u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Napominje da "mir ne smijemo uzeti zdravo za gotovo te da svaki dan moramo raditi na tome“. 

U Europskom parlamentu često se raspravlja o stanju u Ukrajini. Odlučilo se dati potporu Ukrajini na sve moguće načine, kazala je voditeljica ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić. 

- Parlament je pokrenuo i web stranicu "Stand with Ukraine" na kojoj se informacije nalaze i na engleskom i na ukrajinskom jeziku. Naša predsjednica Roberta Metsola je prije mjesec dana bila možda i prva visoka službenica koja je u jako kritičnim uvjetima otišla u posjetu Ukrajini i demonstrirala da europske institucije stoje uz Ukrajinu. Parlament redovito raspravlja i pokreće različite inicijative te podupire rezolucije za koje se daje financijska potpora. Najviše podupire izbjeglice. Parlament je odmah dao potporu da se distribuiraju Europski fondovi za potporu, posebno ženama i djeci koji čine 90% svih izbjeglica. Parlament se zalaže i da se unaprijed ostavi više od 3,5 milijarde eura za države članice koje su izbjeglicama otvorile svoje granice i svoje domove, koje će se koristiti za sva pitanja vezana za ogroman broj izbjeglica, kazala je Simeonova Staničić. 

Ova godina inicijalno je trebala biti obilježena kao "Europska godina mladih".

- Objavili smo natječaj i pozvali sve mlade da daju ideju kako da proslavimo Dan Europe. Odabrali smo "Europsku godinu mladih" jer je budućnost na njima. Uz sve ove institucije koje su europske institucije pripremile za oporavak, vrlo bitan dio su i instrumenti namijenjeni mladima – jačanje programa Erasmus+, novi program Alma, i svi ostali programi namijenjeni mladima kako bi se bavili istraživanjima i inovacijama, kaže Zlatev.

Danas je završni dan konferencije o budućnosti Europe. Zlatev dodaje da će se danas u Strassbourgu predstaviti konačni izvještaj svih 39 prijedloga do kojih je došao građanski panel, a da se najesen očekuju konkretni prijedlozi.

Europska unija svjesna je, nadovezuje se Simeonova Staničić, kako je glavna zadaća dugoročna reforma u smjeru digitalne tranzicije i zelene ekonomije. „No, trenutno se moramo baviti s povratkom mira na našem kontinentu.“

Što se tiče budućnosti Europe i Ukrajine, govori se o bržem ulasku Ukrajine u Europsku uniju. Za to, kaže Zlatev, postoji procedura.

- Ukrajina je ispunila uvjete koje je dobila od Europske komisije. EK sada procjenjuje kako je to ispunjeno. Nakon toga bit će rasprava na razini Europskog parlamenta. Puno država članica želi vidjeti ubrzavanja procesa, ali moramo paziti i na ravnotežu jer postoje druge države s istim statusom kao Ukrajina, koje žele pristupiti Europskoj uniji. Za Hrvatsku, kao i ostale postojeće zemlje članice, ulazak Ukrajine u Europsku uniju bio bi garancija da će mir i stabilnost u Europi postojati na širem području Europe, rekao je Zlatev.

U povodu Dana Europe organizirane su brojne aktivnosti. Simeonova Staničić istaknula je da na obilježevanje toga dana dolazi više od 25 škola koje su dio mreže "Škole ambasadori Europskog parlamenta".

- Imamo taj fantastičan projekt koji je svojevrstan europski građanski odgoj u 60 vodećih škola u Hrvatskoj. Cijeli dan imat ćemo različite radionice, a imat ćemo i panel na kojem ćemo razgovarati s ukrajinskim gostima. Sve informacije mogu se pronaći na stranici Europske komisije i Europskog parlamenta u Hrvatskoj, poručila je Simeonova Staničić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!