18:06 / 28.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Dan nakon eksplozije u Leverkusenu nema nade za preživjelima

Eksplozija u Leverkusenu

Eksplozija u Leverkusenu

Foto: Leon Kuegeler / REUTERS

Dan nakon eksplozije spremnika u zoni kemijske industrije u njemačkom gradu Leverkusenu spasioci su izgubili nadu da bi mogli pronaći preživjele, priopćeno je u srijedu.

Mi, nažalost, moramo polaziti od toga da pet osoba koje se vode nestalima nećemo pronaći žive, rekao je direktor kemijskog parka u kojem se dogodila eksplozija.


Trenutno su zabilježene dvije poginule osobe te 31 ozlijeđena, od čega četiri teže.


Predstavnici vatrogasne službe industrijske zone u međuvremenu dronovima tragaju za preživjelima.


Tvrtka Currenta, koja upravlja ovom industrijskom zonom, priopćila je kako se još uvijek ne zna uzrok nesreće. U utorak ujutro je pored spalionice smeća zapaljen spremnik s razrjeđivačem, a požar se proširio i na druge spremnike.


Stanovnici su još jučer odmah nakon eksplozije upozoreni da ne otvaraju prozore te da ne konzumiraju voće i povrće iz vrtova koji se nalaze na ovom području, koje se nalazi sjeverno od grada Kölna.


Pokrajinski ured za zaštitu okoliša u srijedu je izrazio bojazan da su se preko oblaka koji se razvio nakon eksplozije u naseljena područja proširile otrovne tvari poput dioksina.


Ured je priopćio kako bi analize količine otrovnih tvari koji se preko čađe i pepela proširio okolinom mogle potrajati danima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!