Dan s graničnom policijom

20.03.2023.

07:00

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Granični prijelaz Macelj

Granični prijelaz Macelj

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Otkako je Hrvatska postala punopravna članica šengenskog prostora, ukinute su granične kontrole na unutarnjoj granici sa Slovenijom i Mađarskom. Slobodan protok ljudi i roba ne znači da granicu nitko ne nadzire. Ilegalni prelasci granice, nezakonite migracije, krijumčarenje droge ili duhanskih proizvoda - i dalje je dio prekograničnog kriminala. Zato je tisuću policajaca preraspoređeno na poslove provjera unutar teritorija, na takozvane kompenzacijske mjere.

Granični prijelaz Macelj - godišnje je ovuda prolazilo oko 12 milijuna putnika, ljeti se znalo čekati satima. Danas su kućice prazne, a prolaz je slobodan. 

Marko Belošević deset je godina na Maclju provjeravao dokumente, danas je dio mobilne ekipe.

- Bilo je ponuđeno svima da se izjasne gdje bi voljeli raditi, ja sam se pronašao u tim kompenzacijskim mjerama i ostao sam tu raditi, kaže policijski službenik za suzbijanje prekograničnog kriminaliteta, Marko Belošević. 

Posla itekako ima. Umjesto graničnih kontrola, na snazi su takozvane kompenzacijske mjere. 

- Suzbijamo prekogranični kriminalitet, znači, krijumčarena vozila, krijumčarenje droge, ljudi, prolazak osoba koje se služe krivotvorenim ili tuđim putnim ispravama, krijumčarenje duhanskih proizvoda i svi ostali oblici prekograničnog kriminaliteta, ističe Marijan Draganić iz Službe za javni red i sigurnost PU krapinsko-zagorske.  

Ne zaustavljaju svakoga - promatraju, profiliraju, izdvajaju putnike prema analizi rizika. No, nerado otkrivaju profesionalne tajne. 

- Velika je tendencija porasta krijumčarenja ljudi. Kako prepoznati krijumčara? Teško je izdvojiti nešto - jedno od toga bi moglo biti zatamnjena, zamagljena stakla od isparavanja, dodaje Belošević. 

Mnogi se začude kad ih granična policija zaustavi, čak i nekoliko kilometara od granične crte. 

- Nikad me prije nije zaustavila, malo sam iznenađen. Idem s odmora, bili smo u Stubičkim toplicama, kaže Stanko iz Maribora. 

Patrole unutar državnog teritorija pokazale su se učinkovitima, kaže načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske, element iznenađenja još je na strani policije. 

- Nekoliko zapljena droge i duhana, uhvaćeni su i počinitelji koji u pokušali prebaciti ilegalne migrante u vozilima. Tako da značajni i konkretni rezultati se bilježe u ova samo dva mjeseca, ističe načelnik PU krapinsko-zagorske Željko Košutić

Iako im je primarna zadaća nadzor granice, ovo su pravi policajci - itekako imaju pravo, a neće se ni ustručavati, napisati vam kaznu za, primjerice, prebrzu vožnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!