Danska oporba prosvjeduje protiv poteza vlade vezano uz spaljivanje Kurana

03.08.2023.

15:26

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: / / Shutterstock

Sedam danskih oporbenih stranaka izrazilo je prigovor vladinim naporima da zabrani spaljivanje primjeraka Kurana, tvrdeći da bi takav zakon značio neprihvatljivo ograničenje slobode izražavanja.

Ogorčenje u muslimanskom svijetu zbog skrnavljenja Kurana ispred veleposlanstava muslimanskih zemalja u Danskoj i Švedskoj potaknulo je obje vlade da kažu da će tražiti načine da zakonski ograniče spaljivanje.

No zabrana spaljivanja Kurana bila bi u sukobu s načelima slobode govora u Danskoj, navele su oporbene stranke u zajedničkoj izjavi.

- Sve dolje potpisane strane podržavaju temeljne danske građanske slobode i mišljenja su da građanske slobode uvijek moraju imati prednost nad vjerskim dogmama, napisali su.

Popuštanjem vanjskom pritisku vlada bi također mogla otvoriti vrata stranim zemljama da se miješaju u nacionalnu politiku, dodale su stranke.

- Veto nasilnika ne smije prevladati i ne smije postavljati granice danskoj politici i danskoj demokraciji, poručila je oporba.

U rasponu od krajnje desne stranke Nove desnice do krajnje lijevog Crveno-zelenog saveza, sedam stranaka zajedno ima 72 mjesta u parlamentu od 178 članova, dok vlada od tri stranke desnog centra i lijevog centra ima ukupno 88 mjesta.

Unatoč ovom prosvjedu, vlada će nastaviti raditi na sprječavanju spaljivanja Kurana, izjavio je za javni servis DR ministar pravosuđa Peter Hummelgaard.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!