10:52 / 16.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Danska otvara kulturni i zabavni sektor

Digital COVID certificate

Digital COVID certificate

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Nakon što su bili zatvoreni mjesec dana, kulturne ustanove, zoološki vrtovi i zabavni parkovi, otvorili su se u Danskoj u nedjelju, u sklopu ublažavanja mjera usprkos velikom broju novozaraženih.

Muzeji, zoološki vrtovi, zabavni parkovi, kina, kazališta i koncertne dvorane ponovno su otvoreni od nedjelje po prvi puta u četiri tjedna uz ograničenje kapaciteta. Za pristup većini mjesta posjetitelji moraju nositi masku i pokazati COVID potvrdu kojom dokazuju da su cijepljeni, da su nedavno preboljeli ili da imaju negativni test na COVID 19.

Međutim, noćni klubovi ostaju zatvoreni najmanje do kraja mjeseca.

Danska, zemlja sa 6 milijuna stanovnika, često u zadnje vrijeme bilježi više od 20 tisuća novih slučajeva dnevno. U subotu je, primjerice, bilo potvrđeno više od 25 tisuća slučajeva.

Javnozdravstveni dužnosnici ističu da je to vjerojatno vrhunac vala, a broj hospitaliziranih je usprkos rastu zaraženih stabilan. U Danskim je bolnicama prosječno hospitalizirano između 700 i 800 ljudi s COVID-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!