17:32 / 10.02.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Danska otvara vrata prisutnosti američkih vojnika na svome tlu

 Mette Frederiksen

Mette Frederiksen

Foto: Michele Tantussi / Reuters

Danska je u četvrtak priopćila da je počela razgovore o prisutnosti američkih vojnika i vojne "opreme" na svome tlu u okviru novog bilateralnog ugovora koji bi trebao olakšati razmještanje američkih snaga u Europi usred napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

- Sjedinjene Države su pružile ruku Danskoj predloživši joj bilateralnu suradnju na obrambenom polju, izvan NATO-a, rekla je premijerka Mette Frederiksen na tiskovnoj konferenciji.

- Točan oblik ove suradnje još nije utvrđen, ali bi mogao uključiti prisutnost američkih vojnika, materijala i opreme na danskom tlu, dodala je predsjednica vlade.

Razgovori o tom budućem ugovoru nije ubrzala sadašnja kriza između Rusije i Ukrajine, napomenula je danska premijerka, priznajući ipak da kriza, po ocjeni Kopenhagena, upućuje na potrebu za čvršćom suradnjom.

- NATO i SAD su jamci naše sigurnosti i stoga se pridružujemo potonjem kada su zapadne vrijednosti, kao što su demokracija i sloboda, dovedene u pitanje, istaknuo je ministar obrane Morten Boedskov.

Nordijska zemlja koja se u Iraku borila zajedno s Amerikancima, prometnula se u zadnjih dvadeset godina u bliskog saveznika Washingtona u Europi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!