14:41 / 08.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Danska planira prisiliti migrante da rade

Danska planira prisiliti migrante da rade

Danska planira prisiliti migrante da rade

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Neki migranti u Danskoj morat će raditi 37 sati na tjedan kako bi mogli dobiti socijalne naknade, objavila je u srijedu danska vlada.


To će se odnositi na one migrante koji su primali socijalne naknade tri do četiri godine i koji nisu dovoljno svladali danski jezik.

Danska premijerka Mette Frederiksen kazala je da se time izravno cilja žene koje nisu podrijetlom sa Zapada, a žive od socijalne pomoći.

U utorak je predstavila reformski paket koji, među ostalim, uključuje odredbu o obvezi rada za dugotrajno nezaposlene.

Da bi i dalje mogli primati socijalne naknade, dugotrajno nezaposleni morat će odraditi 37 sati društveno korisnog rada, kao što je prikupljanje smeća, svaki tjedan.

Mjera cilja u prvom redu imigrante koji teško ulaze na tržište rada.

Dobije li prijedlog većinu u parlamentu, lokalne vlasti bit će zadužene za dodjelu poslova nezaposlenima.

Predsjednik Nacionalnog udruženja općina, Jacob Bundsgaard, rekao je u srijedu da sumnja da je društveno koristan rad za nezaposlene migrante ispravno rješenje, prenio je Danski radio.

- Iz iskustva govorimo da to ne omogućuje lakše zapošljavanje, naglašava.

Danska je zadnjih godina više puta postrožila imigrantsku politiku. Sada ima neka od najstrožih pravila u Europi i želi zahtjeve za azilom svesti na nulu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!