13:34 / 19.04.2022.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Danska planira privremeno povećati proizvodnju plina

Mette Frederiksen

Mette Frederiksen

Foto: Gints Ivuskans / Shutterstock

Danska vlada objavila je da će znatno povećati opskrbu energijom iz obnovljivih izvora i privremeno povećati domaću proizvodnju plina u poljima u Sjevernom moru kako bi se što prije riješila ovisnosti o opskrbi iz Rusije.


- Povećat ćemo, na ograničeno vremensko razdoblje, proizvodnju prirodnog plina u Sjevernom moru, rekla je danska premijerka Mette Frederiksen.


- Uvjereni smo da je bolje proizvoditi plin u Sjevernom moru nego kupovati ga od Vladimira Putina, rekla je Frederiksen.


Danska bi uz proizvodnju u Sjevernom moru mogla de facto postati neovisna o ruskom plinu već iduće godine, dodala je premijerka.


- Budući da smo dio europske plinske mreže, potrebno nam je i da druge zemlje postanu neovisne, dodala je Frederiksen.


Vlada je predstavila i planove drastičnog povećanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, poput vjetra i Sunca, i uvođenja jedinstvenog ugljičnog poreza na emisiju kompanija.


Vladin je cilj kroz osam godina učetverostručiti proizvodnju struje iz energije Sunca i vjetra na kopnu, te povećati proizvodnju struje u vjetroelektranama na moru između jedan i četiri gigavata.


Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da bi mogla ostati bez ruskog plina ne bude li ga plaćala u rubljama. Ruskim bankama zapadne su zemlje uvele sankcije pa ne mogu provoditi transakcije u inozemnim valutama.


Moskva je zato propisala da kupci iz "neprijateljskih zemalja", koje su Rusiji uvele sankcije, plin plaćaju u ugovorenoj valuti, obično dolarima i eurima, preko posredničke banke u Rusiji. Banka ih potom prodaje na dražbi na Moskovskoj burzi i rublje uplaćuje na račun proizvođača. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!