Danska ponovno uvodi covid-19 potvrde za ulazak u restoran ili klub

10.11.2021.

08:27

Autor: HRT/Hina

Covid potvrda

Covid potvrda

Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Epidemiološki odbor danskog parlamenta odobrio je u utorak navečer vladine planove o ponovnom uvođenju restrikcija zbog pandemije koronavirusa.

Po riječima ministra zdravstva Magnusa Heunickea velika većina složila se s time da se covid-19 ponovno definira kao bolest koja ugrožava društvo. Odluka će inicijalno vrijediti mjesec dana. To vladi daje ovlasti da usvoji mjere ograničenja širenja koronavorusa a da za njih ne treba tražiti dodatno odobrenje parlamenta.

Dovoljno je da se odbor složi s predloženim mjerama. Ministar za gospodarske poslove Simon Kollerup objavio je u priopćenju da će od petka nadalje ponovno trebati pokazati covid-19 propusnice za ulazak u restoran ili klub.

Propusnice svjedoče o tome da je osoba cijepljena, da je preboljela covid ili ima negativan test. Morat će ih pokazivati odrasli i djeca iznad 15 godina. Propusnice će se tražiti i za događaje s velikim brojem sudionika. To se odnosi na koncerte, konferencije, sajmove i zabavne parkove. Propusnice će morati pokazati i posjetitelji bolnica.

Prethodno je 10. rujna Danska ukinula posljednje restrikcije koje su uvedene u zemlji tijekom pandemije, navodeći da je pandemija pod kontrolom. Sredinom listopada brojke zaraženih opet su počele rasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!