Danska premijerka imenovala desno orijentirane rivale za ključne ministre

15.12.2022.

12:12

Autor: Hina/HRT/A.S.

Danska premijerka

Danska premijerka

Foto: Reuters / Reuters

Danska socijaldemokratska premijerka Mette Frederiksen imenovala je u četvrtak desno orijentirane političke suparnike za ključne ministre u svojoj novoj, reformski orijentiranoj višestranačkoj vladi.

Čelnik oporbe Jakob Ellemann-Jensen iz Liberalne stranke imenovan je potpredsjednikom vlade i ministrom obrane, dok je bivši premijer i čelnik novoosnovane Stranke umjerenih Lars Lokke Rasmussen imenovan ministrom vanjskih poslova.

Frederiksen, čija je Socijaldemokratska stranka osvojila više od četvrtine glasova na općim izborima 1. studenog i postala najveća u parlamentu, u utorak je pristala formirati neuobičajenu koaliciju.

Koalicija je dogovorena nakon što su Liberalna stranka i Stranka umjerenih napravili ključni ustupak odustajanjem od poziva na neovisnu istragu uloge Frederiksen u slučaju uništavanja nerčeva u zemlji tijekom pandemije covida 19.

Time je okončana politička saga vezana uz skandal u prvom mandatu Frederiksen, zbog koje je ministar poljoprivrede podnio ostavku, dok se premijerka suočila s oštrim kritikama zbog teškog obmanjivanja javnosti.

Nicolai Wammen iz Socijaldemokratske stranke zadržao je položaj ministra financija u novoj vladi.

Nova vlada također je imenovala bivšeg šefa lobističke organizacije danskih energetskih kompanija Larsa Aagarda, koji nije izabran za zastupnika u danskom parlamentu, ministrom klime i energije.

Njegov prethodnik na tom položaju Dan Jorgensen bit će na čelu novog ministarstva za razvojnu suradnju i globalnu klimatsku politiku.

Osam od dvdeset i troje ministara u novoj vladi su žene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!