Danska privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece

11.03.2021.

12:29

Autor: Hina/HRT

AstraZeneca: Nuspojave cjepiva su očekivane

AstraZeneca: Nuspojave cjepiva su očekivane

Foto: Johan Nilsson / REUTERS

Danska je privremeno obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece protiv bolesti COVID-19 nakon izvješća o slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka, od kojih je jedan zabilježen u zemlji. Cijepljenje će biti obustavljeno na 14 dana, priopćile su danske vlasti.

Nije rečeno koliko je zabilježenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u Europi, ali Austrija je u nedjelju zbog opreza privremeno zaustavila cijepljenje dozama cjepiva AstraZenece iz jedne serije dok se ne istraži slučaj smrti zbog poremećaja zgrušavanja krvi te slučaj plućne embolije.

Danske vlasti navode da je još šest europskih zemalja prestalo primjenjivati cjepivo iz jedne serije AstraZenece.

- Mi i Danska agencija za lijekove moramo odgovoriti na izvješća o mogućim ozbiljnim nuspojavama u Danskoj i drugim europskim zemljama, rekao je čelnik danske agencije za zdravstvo Soren Brostrom.

AstraZeneca tvrdi da je njezino cjepivo podvrgnuto strogim kontrolama kvalitete te da "nije bilo potvrđenih teških nuspojava povezanih s cjepivom". Također je rekla da je u kontaktu s austrijskim vlastima te da u potpunosti podupire njihovu istragu.

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u srijedu da dosad nije bilo dokaza koji povezuju cjepivo AstraZenece s dva slučaja u Austriji te da broj tromboemboličkih incidenata kod ljudi koji su primili to cjepivo nije veći od onog u općoj populaciji.

Među tri milijuna koji su se cijepili AstraZenecinim cjepivom bila su 22 takva incidenta do 9. ožujka, navodi EMA.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!