Danska skvoterska četvrt Christiania želi stati na kraj trgovini drogom

28.08.2023.

13:38

Autor: HRT/IMS

Smrtonosna pucnjava u Christianiji

Smrtonosna pucnjava u Christianiji

Foto: Ritzau Scanpix / Reuters

Stanovnici skvoterske četvrti Slobodni grad Christiania u Kopenhagenu rekli su da žele zaustaviti prodaju kanabisa na glavnoj ulici nakon smrtonosne pucnjave u subotu.

U Christianiji, bivšem vojnom kompleksu koji su 1970-ih zauzeli skvoteri, kanabis se prodavao u Ulici Pusher više od 50 godina.

Vlasti su tolerirale ilegalnu trgovinu drogom iako je porast aktivnosti na tom području povezanih s bandama rezultirao brojnim pucnjavama posljednjih godina.

Policija s vremena na vrijeme uklanja štandove s kanabisom, ali oni se brzo ponovno uspostavljaju.

- Sve dok postoji masovna ilegalna trgovina kanabisom, bit će nasilne i smrtonosne borbe za tržište, rekli su mještani u zajedničkom priopćenju objavljenom u nedjelju na internetskoj stranici Christianije.

Ubojstva, trgovina drogom


U subotu je vatrenim oružjem ubijen 30-godišnjak nakon što su dvojica maskiranih naoružanih napadača počela pucati u Ulici Pusher. Ranjene su još četiri osobe. Pucnjava je povezana s ilegalnom trgovinom kanabisom, objavila je policija.

Policija je u subotu uhitila i pritvorila 18-godišnjaka i traga za drugim napadačima.

Gradonačelnica Kopenhagena Sophie Haestorp Andersen rekla je u nedjelju za list Berlingske da želi da se Ulica Pusher trajno zatvori.

Stanovnici Christianie prije tri tjedna blokirali su ulaz kako bi se zaustavile ilegalne aktivnosti u Ulici Pusher, no blokada je trajala samo nekoliko sati.

Stanovnici te popularne turističke atrakcije, s više od pola milijuna posjetitelja godišnje, žive autonomno prema vlastitim pravilima iako ih vlasti u Kopenhagenu ne priznaju kao autonomno područje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!