10:47 / 10.01.2018.

Autor: HRT

Delo: Predsjednica ide u Ljubljanu - Juncker kormilar arbitraže

-

-

Foto: - / -

Vodeći slovenski list piše da se Juncker u rješavanje arbitražnog spora dviju država treba uključiti pošto je Zagreb odbacio ranije predloženu posredničku misiju Fransa Timmermansa.
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozvat će do kraja siječnja na razgovore u Bruxelles premijere Slovenije i Hrvatske, Miru Cerara i Andreja Plenkovića, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

U članku "Juncker kao kormilar arbitražbne barke" vodeći slovenski list piše da se Juncker u rješavanje arbitražnog spora dviju država trebao uključiti pošto je Zagreb odbacio ranije predloženu posredničku misiju potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa s kojim Hrvatska nije željela razgovarati. Pozivajući se na slovenske izvore list piše da je u Komisiji to izazvalo dosta nelagode. Slovenija smatra kako bi Juncker morao inzistirati na sazivanju sastanka s oba premijera i u slučaju da bi iz Zagreba "dolazili signali da ne želi razgovarati o implementaciji presude".

Janša poziva Cerara na 'time out' - Pahoru nezamisliva sila

Ako u dogledno vrijeme ne bi uspjeli pregovori o implementaciji presude, a ona  za Sloveniju nema alternative, Slovenija bi  Europskoj komisiji uputila pismo s opisom prekršaja i graničnih incidenata, što bi bio uvod u moguće pokretanje postupka pred sudom EU-a u Luksemburgu. Prema predviđenoj proceduri, Komisija bi na takvo pismo trebala reagirati i odgovoriti u roku tri mjeseca.

Pahor je zagovornik dijaloga i što boljih odnosa s Hrvatskom, o čemu će kao i o arbitraži u subotu govoriti s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović koja će biti među gostima svečanog ručka koji slovenski predsjednik priređuje u povodu početka svog drugog predsjedničkog mandata, piše 'Delo'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!