17:17 / 23.07.2021.

Autor: HRT/Hina

Delta varijanta virusa dominantna u 19 od 28 europskih država

Delta varijanta virusa dominantna u 19 od 28 europskih država

Delta varijanta virusa dominantna u 19 od 28 europskih država

Foto: REUTERS / Brendan McDermid

Zaraznija delta varijanta koronavirusa sada dominira u velikim dijelovima Europe, objavili su u petak Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Podaci prikupljeni između 28. lipnja i 11. srpnja pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja s dovoljno informacija. Prosječni udio analiziranih slučajeva zaraženih delta varijantom u ovih 19 zemalja iznosi 68,3 posto. Ranije dominantna alfa varijanta dosegla je udio od 22,3 posto.

Istodobno, zdravstvene ustanove sa sjedištem u Kopenhagenu i Stockholmu skrenule su pozornost na potrebu ponovnog pojačavanja napora kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Broj potvrđenih slučajeva porastao je u Europi u svakom od posljednja četiri tjedna, s posebno brzim porastom među mlađim ljudima.

Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim europskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus. Prema trenutnim trendovima, sljedećih će mjeseci to postati dominantna varijanta koronavirusa u svijetu.

- Mi smo daleko od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama naše regije bilježimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta varijante, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge.

- Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije cjepiva znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kad ih se na to poziva, ljudi bi se trebali cijepiti, istaknuo je direktor WHO za Europu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!