21:00 / 10.01.2020.

Autor: V.K./IMS/HRT

Demografija - politički i egzistencijalni izazov EU-a

-

-

Foto: - / -

Demografski izazov za Europsku uniju je političko i egzistencijalno pitanje s kojim se suočava gotovo polovina država članica.
Demografski izazov za Europsku uniju je političko i egzistencijalno pitanje s kojim se suočava gotovo polovina država članica.

Nova predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je uvjerena da se negativni demografski trendovi mogu zaustaviti, pa i preokrenuti.

Na tom se polju puno očekuje od potpredsjednice Komisije za demografiju i demokraciju Dubravke Šuice, gošće Teme dana.

Šuica je rekla kako je zadovoljna porukama koje je poslao skup u Zagrebu, ali je još više zadovoljna time što su kolege iz EU bili impresionirani posjetom Hrvatskoj i Zagrebu.

- Bilo je niz bilateralnih sastanaka i hrvatski prioriteti su dobro prihvaćeni i kompatibilni su prioritetima Europske komisije i Vijeća EU, te mislim da imamo dobar početak predsjedavanja, istaknula je Šuica.

Naglasila je kako je važno donošenje višegodišnjeg financijskog okvira, ali i europski zeleni dogovor. Kako kaže, nije se zanemarila niti Konferencija o budućnosti Europe, za koju je ona zadužena u ime EK, ali niti demografija koja je pitanje koje muči ne samo Hrvatsku, nego i cijelu Europu pa i svijet.

- Konferencija o budućnosti Europe će započeti s razgovorom i slušanjem građana diljem EU. To će biti pokrenuto za vrijeme predsjedavanja Hrvatske i trajati će dvije godine. Tada ćemo prikupiti sve što smo čuli na terenu i pokušati to prevesti u realnu politiku, rekla je i dodala kako to nije samo posao EK, već i Europskog parlamenta i Vijeća EU. Tu se ne trebaju zaboraviti niti nacionalni parlamenti, odbor regija, ekonomski socijalni odbor i niz nevladinih udruga, istaknula je.

Glavni je cilj Konferencije o budućnosti Europe je vratiti povjerenje građana u njezine institucije, ali i u ideju cijelog europskog projekta.

- Moramo približiti ljudima ono što radimo, zato što nije dovoljno da oni jednom u 4 ili 5 godina sudjeluju u demokratskom procesu. Mi želimo da građani budu kontinuirano uključeni u ovom procesu i zato će ova konferencija biti i on line, te će građani ovim putem moći izraziti sve svoje probleme. Mi želimo te njihove probleme saslušati i transponirati u realne politike, naglasila je Šuica.

Istaknula je kako će doći do velike štete ako se dogodi smanjivanje kohezijske politike, ali Hrvatska ima šansu to promijeniti kroz 6 mjeseci predsjedanja.

- Kohezijska politika je jako važna za Hrvatsku i ostale članice koje su manje razvijene. Mi smo u grupi prijatelja kohezije i mislim da će se tih 17 zemalja uspjeti izboriti za ono što im pripada, kazala je Šuica.

Naglasila je kako građani osjećaju ono što vide pa se time osvrnula na Pelješki most i rekla da kada građani vide da se Hrvatska spojila s 85 posto europskog novca, kako će i to biti jedan od dokaza želje za daljnjim postojanjem europskog projekta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!