Demokršćani i socijaldemokrati postigli dogovor oko koalicije u Berlinu

03.04.2023.

13:55

Autor: Hina/HRT/A.S.

Demokršćani i socijaldemokrati postigli dogovor oko koalicije u Berlinu

Demokršćani i socijaldemokrati postigli dogovor oko koalicije u Berlinu

Foto: Annegret Hilse / Reuters

Kršćansko-demokratska stranka (CDU), oporbena na saveznoj razini, i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), vodeća stranka njemačke vladajuće koalicije, postigle su dogovor i predstavile u Berlinu koalicijski sporazum buduće vladajuće koalicije u gradu-saveznoj pokrajini Berlinu.

Ono što nam je od samog početka bila misao vodilja tijekom pregovora je pronaći rješenja za probleme koje muče Berlin, rekao je prilikom predstavljanja sporazuma glavni kandidat CDU-a i vjerojatni budući gradonačelnik njemačke metropole Kai Wegener.

On je, aludirajući na duboku podijeljenost među građanima Berlina, rekao da nova demokršćansko-socijaldemokratska vlada želi predstavljati interese svih skupina: i mlade i stare, kao i žitelje centra i rubnih četvrti.

Glavna kandidatkinja SPD-a i aktualna gradonačelnica Franziska Giffey je rekla kako se radi o koalicijskom ugovoru koji ne razjedinjuje nego spaja.

CDU je na ponovljenim izborima u Berlinu 12. veljače iznenađujuće izišao kao pobjednik osvojivši 28,2 posto glasova, dok je SPD, s Giffey na čelu, pretrpio značajne gubitke.

SPD je isprva htio nastaviti koaliciju sa strankom Zeleni i Ljevica, ali je Giffey iznenada prekinula pregovore s dosadašnjim partnerima te pristala na ulazak u koaliciju s CDU-om kao manji partner.

Zanimanje građana zaslužno za povratak demokršćana 

Analitičari procjenjuju da je za obrat političke situacije i povratak demokršćana nakon 22 godine na vlast zaslužno povećanje zanimanja građana za sigurnosnu politiku te posebice neredi u novogodišnjoj noći u Berlinu, što je CDU iskoristio za pokretanje rasprave o borbi protiv kriminala u Berlinu.

Veća izdvajanja za policiju i povećanje stupnja sigurnosti, posebno u problematičnim četvrtima poput Neukoelna, sastavni su dio novog koalicijskog sporazuma.

Karakteristično za posljednje izbore je i podijeljenost građana ovisno o četvrti stanovanja: dok su četvrti u središtu grada uglavnom birale lijevo, rubni dijelovi grada s rezidencijalnim četvrtima su pretežito birali konzervativni CDU.

Najveći problem nedostatak stambenog prostora

Kao jedan od najvećih problema grada naveden je i nedostatak stambenog prostora, uzrokovan jednim dijelom povećanjem broja stanovnika posljednjih godina, kao i nedostatkom investicija u gradske stanove.

Procjenjuje se da su Giffey i njen SPD izgubili mnogo glasova zbog ignoriranja rezultata referenduma iz 1991. na kojem se većina izjasnila za nacionalizaciju stambenog prostora koje su gradske vlasti u devedesetima prodale investitorima.

Redovni izbori u gradu-pokrajini Berlinu iz rujna 2021. su poništeni zbog brojnih nepravilnosti prilikom organizacije biračkog procesa te su ponovljeni početkom veljače.

Koalicijski sporazum za Berlin trebale bi, na stranačkim kongresima krajem travnja, još potvrditi baze obiju stranaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!