Deseci tisuća Čeha prosvjedovali protiv vlade, NATO-a i EU-a

28.09.2022.

17:15

Autor: Hina/E.P.C.

Veliki prosvjed u Pragu protiv vlade, NATO-a i EU-a

Veliki prosvjed u Pragu protiv vlade, NATO-a i EU-a

Foto: David W Cerny / REUTERS

Nekoliko desetaka tisuća Čeha okupilo se u Pragu prosvjedujući protiv vladinog upravljanja energetskom krizom te članstva zemlje u NATO-u i Europskoj uniji. Prosvjed na glavnom praškom trgu na nacionalni praznik organizirale su krajnja desnica i druge ekstremne političke grupacije poput komunista.

Policija je procijenila da je na prosvjedu u Pragu bilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, dok ih je na prosvjedu 3. rujna bilo 70 000.


Skupina koja je organizirala događaj, imena Češka Republika na prvom mjestu!, protivi se članstvu u EU-u i NATO-u i poziva da Češka bude vojno neutralna država.


Prosvjednici su na glavnom praškom trgu isticali natpise poput završite komediju, a mnogi su nosili češke zastave, prenosi Reuters.- Ova vlada je antičeška. Ona samo služi Bruxellesu, američkoj moći i NATO-u. Ona ne mari za češke građane, rekao je na prosvjedu 53-godišnji Pavel Nebel.


Prosvjedi su počeli češkom himnom u izvedbi krajnje desnog pjevača, nakon čega su na pozornici izmjenjivali govori kritičara vlasti.


- Vlada ima dvije dužnosti: sigurnost i ekonomsko blagostanje. Ova vlada ne ispunjava nijedno, rekao je jedan govornik.


Stotine ljudi okupilo se i u drugim gradovima na mjestima gdje su mogli pratiti izravni prijenos prosvjeda iz Praga.


Visoke cijene energenata stvorile su pritisak na sve vlade u Europi koje se nose s ublažavanjem posljedica visokih energenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!