Deveti paket sankcija protiv Rusije uključuje i vlasnika Fortenove

16.12.2022.

18:23

Autor: Hina/HRT/A.S.

Deveti paket sankcija EU-a Rusiji

Deveti paket sankcija EU-a Rusiji

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Države članice Europske unije prihvatile su deveti paket sankcija protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, a na popis sankcioniranih uvrštena je i tvrtka SBK ART, koja u vlasništvu ima više od 43 posto Fortenove.


Ta tvrtka, kojoj je većinski vlasnik najveća ruska banka Sberbank, uključena je na popis sankcioniranih na prijedlog Hrvatske.

U obrazloženju za uvođenje sankcija, koje podrazumijevaju zamrzavanje imovine u EU-u, stoji da je tvrtka SBK ART osnovana kako bi se na nju prenio udio Sberbanka u Fortenovi.

Sberbank je zadržao kontrolu nad tvrtkom SBK ART iako je njezin vlasnik navodno postao biznismen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sberbank je početkom studenoga objavio da je prodao svoj udio od malo više od 43 posto u vlasništvu Fortenova grupe Saifu bin Marhanu Alketbiju.

Iz Fortenove su nakon toga objavili da prodaja nije provedena u skladu s europskim pravom.

Fortenova grupa sa sjedištem u Zagrebu nastala je nagodbom vjerovnika u Agrokoru koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti završio u predstečaju.

Deveti paket sankcija protiv Rusije od početka napada na Ukrajinu uključuje, među ostalim, zabranu izvoza svih vrsta dronova i bespilotnih letjelica u Rusiju i treće zemlje kojima bi se te letjelice zatim mogle isporučivati. Bespilotne letjelice Rusiji je, među ostalima, isporučio i Iran.

Dogovor su u četvrtak navečer postigli veleposlanici država članica, a u petak je napokon prihvaćen pisanom procedurom.

Paket također uključuje stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih, kojima se zamrzava imovina i zabranjuje putovanje u EU. Među njima su ruske oružane snage, pojedini časnici, obrambene tvrtke, članovi parlamenta, ministri, guverneri i političke stranke.

Uvedene su sankcije protiv još tri ruske banke te puna zabrana transakcija Ruskoj banci za regionalni razvoj kako bi se dodatno paralizirao Putinov bankomat.

Dodatno je ograničen izvoz proizvoda za dvostruku namjenu, uključujući ključne kemikalije, nervne agense, elektroniku i IT komponente koje bi se mogle iskoristiti za ruski ratni stroj.

Također se uvodi zabrana emitiranja za četiri dodatne ruske televizijske postaje, kojima se ruske vlasti koriste za širenje propagande.

Osim toga, paket uključuje dodatne ekonomske sankcije protiv ruskog energetskog i rudarskog sektora, uključujući zabranu ulaganja u rusko rudarstvo.

Prema današnjoj odluci, neke su osobe maknute s popisa sankcioniranih. Riječ je o osobama koje su se u prethodnim paketima našle na popisu, a sada su maknute jer imaju važnu ulogu u međunarodnoj trgovini poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima.

Time se želi osigurati nesmetana trgovina žitaricama i gnojivima između Rusije i trećih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!