17:13 / 12.07.2020.

Autor: Hina

Dijalog Kosovo-Srbija ponovno "na tračnicama"

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Foto: - / REUTERS

Srbija odbija priznati Kosovo, bivšu autonomnu regiju koja se odvojila 1999. nakon intervencije NATO saveza.
Prekinut prije oko godinu i pol, dijalog između Srbije i Kosova ponovno je "na tračnicama", ocijenio je u nedjelju posebni predstavnik EU-a za zapadni Balkan, nakon susreta putem videokonferencije između srbijanskog i kosovskog čelnika.

Na virtualnom sastanku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti složili su se o dnevnom redu sastanka u četvrtak u Bruxellesu gdje bi trebali biti fizički prisutni, pojasnio je Miroslav Lajčak u priopćenju objavljenom nakon videokonferencije.

Lajčak, koji je sudjelovao na sastanku, zahvalio je dvjema stranama na "konstruktivnom angažmanu".

Povjerenik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ranije u nedjelju pozvao je Srbiju i Kosovo da pokažu spremnost na kompromis i pragmatizam na obnovljenim pregovorima o normalizaciji odnosa.

- Razgovori će trebati političku hrabrost obiju strana, rekao je Borrell.

Razgovoru su nadgledale Njemačka i Francuska. Srbija odbija priznati Kosovo, bivšu autonomnu regiju koja se odvojila 1999. nakon intervencije NATO saveza.
Pregovori između Prištine i Beograda kojima posreduje EU počeli su 2011., tri godine nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost. Cilj im je normalizacija odnosa, no na ledu su od studenog 2018. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!