17:20 / 01.05.2021.

Autor: Sanja Gvozdanović/T.V./Vijesti u 17/HRT

Diljem Europe nastoje se ubrzati kampanje cijepljenja

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Diljem svijeta i dalje traje utrka s vremenom kada je riječ o cijepljenju. Cilj je da lijekovi, cjepiva i dijagnostika postanu dostupni što je prije moguće, poruka je Svjetske zdravstvene organizacije. Veoma je važno da na raspolaganju bude što veći broj odobrenih cjepiva kako bi se premostila kašnjenja u isporuci.

Diljem Europe nastoje se ubrzati kampanje cijepljenja. U Poljskoj i danas dugi redovi. Cijepi se cjepivom tvrtke Johnson i Johnson.

- Poljaci se žele cijepiti, ne boje se. Jedna doza omogućuje da se ne mora ponovno čekati u redu i dogovarati drugi dolazak. Ovo je veoma dobro rješenje, osobito za one koji imaju neke planove, kaže liječnik Lukasz Durajski

Nijemci dolazak svibnja obično slave uz ples. Ove godine prilagodili su se situaciji pa protekle noći nisu plesali, nego su se uz glazbu sve do jutra cijepili.

- Bilo je ugodno. Glazba je bila dobra. Zapravo gotovo i nisam morao čekati u redu, došao sam ravno s posla, rekao je jedan Nijemac.

U Mađarskoj je svima onima koji su preboljeli COVID-19 ili su se cijepili pa imaju imunitetske kartice - omogućen posjet Zoološkom vrtu u Budimpešti.

- Zoološki vrt obično je otvoren svaki dan u godini. Tako dugo nije bio zatvoren od Drugoga svjetskog rata, ističe Zoltan Hanga, glasnogovornik Zoološkog vrta u Budimpešti.

Imunitetske kartice omogućuju pružanje usluga u zatvorenim dijelovima restorana. U Mađarskoj se otvaraju hoteli, zabavni sadržaji, muzeji, kina, kazališta, teretane i sportska igrališta. Cijepilo se oko 40 posto stanovništva.

Portugal je danas nakon više od tri mjeseca otvorio granicu prema Španjolskoj.

- Mi živimo uz granicu, moramo je prelaziti i ići jedni drugima. Kada je granica zatvorena, to je kaos za obje stane, kaže Jose Roda, predsjednik općinskog vijeća Verdoeja.

Nizozemska vlada obustavila je za idući tjedan planirano daljnje ublažavanje mjera zbog porasta broja hospitaliziranih pacijenata s COVID-om.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!