Diplomati: EU se nije uspio dogovoriti o granici cijena ruske nafte

28.11.2022.

22:37

Autor: Hina/HRT/V.G.

EU se nije uspio dogovoriti o granici cijena ruske nafte

EU se nije uspio dogovoriti o granici cijena ruske nafte

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zemlje članice EU-a nisu se u ponedjeljak uspjele dogovoriti o ograničenju cijene ruske sirove nafte iz mora jer je Poljska inzistirala na tome da gornja granica mora biti niža od one koju je predložio G7 kako bi se smanjila sposobnost Moskve da financira invaziju na Ukrajinu, rekli su diplomati.


- Nema dogovora. Pravni tekstovi sada su dogovoreni, ali Poljska još ne može pristati na cijenu, rekao je jedan diplomat.

Još nije određen novi datum pregovora, dodao je, iako bi mehanizam ograničenja cijena trebao stupiti na snagu 5. prosinca.

Ako do idućeg ponedjeljka ne bude dogovora o ograničenju cijena koju je predložio G7, EU će primijeniti strože mjere dogovorene potkraj svibnja - zabranu uvoza cjelokupne ruske sirove nafte od 5. prosinca i zabranu uvoza naftnih derivata od 5. veljače, izjavili su poljski diplomati.

Mađarska i druge dvije srednjoeuropske države bez izlaza na more osigurale su izuzeće od te zabrane, podsjeća Reuters.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) predložila je blažu inačicu zabrane kako bi opskrba globalnog gospodarstva naftom ostala stabilna, jer Rusija isporučuje 10 posto svjetske nafte.

Skupina je predložila da EU i drugi globalni kupci nastave kupovati rusku sirovu naftu, ali samo ako je njezina cijena na razini koju je dogovorio G7 ili ispod nje. To bi smanjilo prihode Kremlja.

G7 je predložio gornju granicu 65 - 70 dolara po barelu, ali Poljska i neki drugi tvrde da to neće naštetiti Moskvi.

Poljska, Litva i Estonija zagovaraju ograničenje cijene od 30 dolara po barelu.

- Poljaci su potpuno beskompromisni kad je riječ o cijeni, ne predlažući prihvatljivu alternativu, naglasio je diplomat EU-a. "Jasno je da postoji sve veća ljutnja zbog poljskog stajališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!