Direktor: Ugovori obvezuju OMV na kupnju ruskog plina

28.03.2023.

13:43

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Heinz-Peter Bader / REUTERS

Austrijski energetski koncern OMV kupuje ruski plin zato što se ugovorom obavezao na kupnju, naglasio je izvršni direktor Alfred Stern, napomenuvši i da zapadne sankcije Rusiji ne "pokrivaju" taj energent.

- Ne možemo si priuštiti taj luksuz da odbijemo plin iz legitimnih izvora opskrbe, posebice kada imamo ugovore koji nas obvezuju na kupnju, rekao je Stern u ponedjeljak.


- Činjenica je da plin za sada nije pod sankcijama, dodao je.


OMV će se uskoro povući iz istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Maleziji i Novom Zelandu, a volio bih da se riješimo i udjela u ruskom plinskom polju Južno - Ruskoje koji smo već gotovo u potpunosti otpisali, naglasio je.


- No, da biste nešto prodali, morate naći nekoga tko to želi i smije kupiti, objasnio je, dodavši i da bi od Rusije morali pribaviti odgovarajuće dozvole, a to je "trenutačno zbog pravne situacije ekstremno teško".


Zahtjevi da se OMV odmah povuče iz Rusije svjedoče, po njemu, o "iznimno pojednostavljenom shvaćanju zakona. Ja bih, primjerice, kao šef OMV-a mogao ovdje u Beču poderati te ugovore, ali to ne bi promijenilo činjenicu da bismo i dalje bili vlasnici udjela".


Više plina moglo bi ubuduće stizati iz Crnog mora, napomenuo je šef austrijske tvrtke, dodajući da bi odluka o ulaganju, prema izvješćima, trebala biti donesena do ljeta.


- Kako sada stvari stoje, plinsko polje Neptun dovoljno je veliko da će Rumunjska zajedno s drugim izvorima možda imati višak plina i možda će ga moći izvoziti.


Plin iz Crnog mora mogao bi, primjerice, preko Slovačke stizati u Austriju, objasnio je Stern, dodajući da bi vrijednost ulaganja trebala iznositi oko četiri milijarde eura i da OMV ima polovinu udjela u projektu, preko rumunjske podružnice OMV Petrom.


Upozorio je i da će cijene plina, po njegovom mišljenju, trajno ostati visoke, s obzirom na to da su troškovi ukapljenog plina viši od onog koji stiže plinovodima.


Azijska potražnja bila je prošle godine relativno niska zato što je Kina bila u lockdownu, "ali kada se vrati, to će, naravno, dovesti do rasta tržišnih cijena u globalnom natjecanju".


Cijene plina pale su u posljednje vrijeme, ali 40 eura za megavat-sat još je uvijek dvostruko više nego što je plin stajao prije rata u Ukrajini, naglasio je direktor OMV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!