17:02 / 25.01.2018.

Autor: HRT

Divjak: Prirodno je da u koalicijama postoje različita stajališta

-

-

Foto: - / -

"Moramo se svi potruditi da gradimo sustav, da gledamo unaprijed jer rješavanje nekih starih sukoba sigurno ne pridonosi tome da naša djeca imaju kvalitetno obrazovanje."

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Bruxellesu sudjeluje na prvom obrazovnom summitu EU-a na kojem se okupilo petstostinjak sudionika, među njima dvadesetak ministara obrazovanja zemalja članica EU-a.

 "Što se tiče ovoga što je vezano uz ekspertnu radnu skupinu, to pitanje je riješeno krajem ljeta prošle godine. Ja sam predložila, a HNS me podržao, na čemu sam im zahvalna, da se ponovno raspiše natječaj jer je analiza pokazala da je u ranijem natječaju bilo određenih netransparentnosti u cijelom postupku. Sada idemo u novi natječaj, gdje je jedno od osnovnih pravila i načela uključivost i transparentnost, jasni kriteriji po kojima se biraju članovi ERS-a", rekla je ministrica.

Na upit da komentira napise da je na prvom natječaju za ekspertnu skupinu za kurikularnu reformu za njezinu voditeljicu manipulacijama izabrana Jasminka Buljan Culej i postoji li sukob u vladajućoj koaliciji o pitanju kurikularne reforme, ministrica je rekla da je ona nestranačka osoba, a da je prirodno da u koalicijama postoje različita stajališta."Ja ne mogu govoriti o sukobu u koaliciji. Vi znate da sam ja nestranačka ministrica i ne mogu reći postoji li neki značajni sukob u koaliciji, ali u svakom slučaju, ja za njega ne znam. Sigurno je da postoje različiti stavovi o rješavanju određenih pitanja kao što postoje u svakoj koaliciji i ja bih rekla da je to prirodno", rekla je ministrica.

"Ne vidim stvarno kome je sada od koristi da se vraćamo unatrag, umjesto da gledamo unaprijed. Moramo se svi potruditi da gradimo sustav, da gledamo unaprijed jer rješavanje nekih starih sukoba sigurno ne pridonosi tome da naša djeca imaju kvalitetno obrazovanje", dodala je.


Ministrica Divjak je na marginama obrazovnog summita razgovarala s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje Tiborom Navracicsem o mrežama europskih sveučilišta, planovima Komisije za novi program Erasmus te pripremama Hrvatske za predsjedanje EU-om koje se poklapa s novim programskim razdobljem.

Ministrica je na summitu kao panelistica sudjelovala u raspravi na temu "Skriveni šarm STEM područja znanosti: kako ih učiniti privlačnijima?".Tema prvog obrazovnog summita je postavljanje temelja za Europski obrazovni prostor za inovativno i uključivo obrazovanje koje se temelji na vrijednostima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!