'Dobavljači plina pod istragom zbog zloupotrebe državne pomoći'

15.05.2023.

16:09

Autor: Hina/Reuters/HRT/B.B.B.

Ilustracija, poskupljenje plina

Ilustracija, poskupljenje plina

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Njemački regulator izvijestio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li skupina dobavljača plina podešavanjem cijena omogućila zloupotrebu cjenovnog limita i državne pomoći.

Berlin je izdvojio 200 milijardi eura kako bi kompanijama i kućanstvima pomogao da se nose s rekordno visokim računima za struju i plin.

Regulator za zaštitu tržišnog natjecanja sumnja da je skupina dobavljača plina podešavala cijene za krajnje potrošače koji su time stekli pravo na državnu pomoć, iako su cijene na tržištima u međuvremenu pale.

- Propisi zabranjuju formiranje cijena za krajnje potrošače koje rezultira neopravdanim zahtjevima za državnom pomoći, upozorio je Bundeskartellamt.

- Opravdano sumnjamo da su cijene naplaćene krajnjim potrošačima možda objektivno neutemeljene i odlučili smo to rasvijetliti, rekao je u priopćenju čelnik regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja Andreas Mundt, najavivši provjere i u sektoru grijanja i struje.

- Iako se ne sumnja na sve, ubuduće ćemo redovno i sustavno pratiti sve podatke koje kompanije dostavljaju o nadoknadi troškova, dodao je Mundt.

Regulator nije u priopćenju naveo imena dobavljača plina, rekavši tek da je pod povećalom "dvoznamenkasti broj tvrtki u plinskom sektoru". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!