08:15 / 13.12.2019.

Autor: D.M./HRT

Dogovor EU-a o ugljikovoj neutralnosti do 2050.

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Dogovor o ugljikovoj neutralnosti do 2050. postignut je bez Poljske. Poljska puno ovisi o ugljenu, nije preuzela obvezu, ali nije ni blokirala donošenje zaključaka.
Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel objavio je kako je "postignut dogovor o ugljikovoj neutralnosti do 2050.", ali bez Poljske. Ta zemlja, veoma ovisna o ugljenu, nije zasad htjela preuzeti obvezu, ali nije ni blokirala donošenje zaključaka, doznaje se iz europskih izvora.

- Greenpeace došao na europski klimatski summit

Predsjednik Vijeća dogovor smatra snažnim signalom koji Europa šalje nakon predstavljanja ''Zelenog pakta''. Te opširne smjernice Europske komisije trebaju omogućiti da EU do sredine stoljeća postane prvi klimatski neutralan kontinent.

- Bilo je presudno da Europa pokaže snažnu ambiciju jer ovo je vrlo važna tema za vrijeme koje dolazi. Nakon Zelenog sporazuma koji je objavila Europska komisija, mi smo dali čvrstu obvezu. Želimo Europu kao prvi klimatski neutralan kontinent, izjavio je Charles Michel.Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako je Komisija spremna uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama i pretvoriti ih u priliku za Europsku uniju. "Upravo smo mi ti koji u tome žele prednjačiti. Europska unija treba biti uzor svima, kazala je.- Što su države razvijenije, što su dulje u Uniji, to im ta sredstva manje trebaju. I tu smo u nejednakom položaju. Hrvatska je zadnja članica Unije, imala je najmanje mogućnosti apsorbirati ta sredstva i naravno da očekujemo da i poljoprivredna i kohezijska politika i volumenom i onda i alokacijom za Hrvatsku bude na razini koja nama odgovara u idućem desetljeću, poručio je premijer Andrej Plenković.Čelnici 27 zemalja Europske unije također su jedoglasno poduprli uvođenje poreza na strane proizvode na europskoj granici, ne budu li te zemlje poštovale klimatske zahtjeve kao i europske tvrtke.

Danas, drugoga dana summita u Bruxellesu tema će biti članak 50. ugovora o Uniji, odnosno izlazak Ujedinjenoga Kraljevstva iz EU-a. Kako su izjavljivali europski čelnici, Unija je spremna pregovarati o budućim odnosima ako je Ujedinjeno Kraljevstvo napusti kako je zasad predviđeno 31. siječnja. Jučer su glavne teme bile odgovor na klimatske promjene i izrada višegodišnjeg proračuna EU-a. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!