12:02 / 21.04.2021.

Autor: Gordan Žvanović/M.N./T.V./HRT

Dogovor Hrvatske, Slovenije i Italije o suradnji na sjevernom Jadranu

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije

Ministri vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije

Foto: HTV / HRT

Ministri vanjskih poslova Slovenije, Hrvatske i Italije potpisali su na Brdu kod Kranja zajedničku izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana, nakon razgovora o zajedničkoj suradnji na tom području. Navodni "non paper" o promjeni granica na Balkanu i podjeli BiH nije bio tema razgovora, ali ministri nisu mogli izbjeći novinarska pitanja o budućnosti zapadnog Balkana.


Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi nakon sastanka rekao je kako želi zahvaliti Slovenioji i Italiji na nesebičnoj pomoći koju pružaju Hrvatskoj nakon razornih potresa. Naveo je kako je pandemija bolesti COVID-19 i nadalje najveći zajednički izazov u kojemu Hrvatska, Slovenija i Italija uspješnu surađuju, a Hrvatska predano radi na sigurnosti i zdravlju turista i djelatnika u turizmu.


- Nastavljamo trijalog, kako između ministarstava tako i putem stručnih sastanaka, rekao je Grlić Radman navodeći kako tri države podupiru jačanje suradnje sjevernojadranskih luka - Trsta, Kopra i Rijeke, te koordinirano djelovanje na boljoj prometnoj povezanosti i intermodalnom prijevozu.


Kada je riječ o moru, odnosno "plavom gospodarstvu", pozdravljamo interes Slovenije za pristupanje regionalnoj skupini "Adriatica", suradnji na izradi prijedloga novog višegodišnjeg plana za malu plavu ribu u Jadranu. Nadamo se da ćemo nadograditi uspješan model uspostave ograničenog ribolova u Jabučkoj kotlini na južnom Jadranu, rekao je hrvatski ministar.


Logar: S optimizmom gledamo u budućnost


Dogovor o suradnji i potpisanu izjavu  slovenski ministar Anže Logar je nazvao "velikim uspjehom" diplomacija svih triju zemalja i izrazom spremnosti na suradnju. S velikim optimizmom gledamo u budućnost, rekao je Logar na zajedničkoj konferenciji za novinare.


Do potpisivanja zajedničke izjave, koja je prije toga pripremana na tehničkoj razini, došlo je nakon više susreta na ministarskoj i drugim razinama između triju država, nakon što su lani Hrvatska i Slovenija najavile proglašenje svojih isključivih gospodarskih pojasa (IGP), što je početkom veljače Hrvatska i realizirala, dok je u Italiji proglašenje još u postupku.


Hrvatska i Slovenija uključile su, prilikom najava o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva u Jadranu, u konzultacije o tom pitanju i Sloveniju, koja prema međunarodnom pravu nema to pravo, što je Ljubljana ocijenila pozitivnim potezom Zagreba i Rima.


Na svom prethodnom sastanku vezanom na proglašenje gospodarskih pojaseva Hrvatske i Italije na Jadranu, održanom 19. prosinca lani u Trstu, šefovi diplomacija Hrvatske, Slovenije i Italije usvojili su zajedničku izjavu po kojoj dijele viziju mora kao mosta koji ujedinjuje sve narode ovog područja te kao izvora napretka za sve. Tada su se suglasili da Jadran kao zatvoreno more s intenzivnim prometom i ranjivim ekosustavom treba integrirani pristup zaštite okoliša i održivi razvoj.


Pravi put za rješavanje problema


Proteklih mjeseci slovenska oporba dovodila je u sumnju sudjelovanje slovenske vlade na razgovorima o zaštiti Jadrana, tvrdeći da to dovodi u pitanje rezultat arbitražnog postupka budući da dvije zemlje još imaju otvoreno pitanje granice na moru. Slovenski ministar vanjskih poslova i premijer Janez Janša u više su prilika na to odgovorili da izjava o zajedničkoj suradnji u sjevernom Jadranu ne dovodi u pitanje prava Slovenije na moru kao pomorske države.


U razgovoru za Slovensku televiziju u utorak navečer slovenski šef diplomacije Anže Logar kazao je da je sadašnja vlada, za razliku od prijašnjih, koje su po njegovim riječima podigle pet tužbi protiv Hrvatske i sve ih izgubile potrošivši oko 6 milijuna eura, prošle godine odmah uspostavila dijalog s Hrvatskom. Na taj su način, po njegovim riječima, ponovno uspostavljeni diplomatski kanali, što je razlika u odnosu na prije i pravi put za rješavanje otvorenih pitanja.  

Logar: Taj demonski dokument ne postoji

Među temama radnog ručka bilo je i proširenje Unije kao i fantomski "non-paper" koji prekraja granice na Zapadnom Balkanu, a čije se autorstvo pokušalo pripisati slovenskom premijeru Janezu Janši.

- Taj demonski dokument ne postoji, no razgovarat ćemo o tome tijekom radnog ručka kao i o europskoj perspektivi Zapadnog Balkana, rekao je Logar.

- Mi jedino poznajemo non paper ili sada već dokument o Bosni i Hercegovini kao zemlji koja želi dobiti kandidatski status, koji je započela Hrvatska, kaže Grlić Radman.

Iz Brda kod Kranja ministar Grlić Radman otputovao je u Ljubljanu u naše veleposlanstvo gdje se putem videoveze kao domaćin uključio u videokonferenciju posvećenu doprinosu žena miru i sigurnosti. Konferencija je organizirana u sklopu ovogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Američko-jadranskom poveljom, a uz hrvatskog šefa diplomacije među govornicima su bili i ministar obrane Mario Banožić i bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!